Čtvrtek, 18. dubna 2024

Mořští vědci našli v Atlantiku Spongeboba a Patrika

Mořští vědci našli v Atlantiku Spongeboba a Patrika

Animovaný Spongebob v kalhotách nosí kraťasy, košili a kravatu, ale skutečné mořské hvězdice samozřejmě oblečení nemají - a také na skutečné mořské hvězdici, kterou zpodobňuje Spongebobův parťák Patrik, byste marně hledali plavky. Přesto ale mořský vědec Christopher Mah ihned zaznamenal podobnost mezi kreslenými postavičkami televizního kanálu Nickelodeon a skutečnou žlutou mořskou houbou a růžovou hvězdicí, které objevila dálkově ovládaná hlubokomořská ponorka v hlubinách pod Atlantikem na úbočí podmořské hory Retriever, napsal zpravodajský server Business Insider.

"Obvykle se tomuto druhu srovnávání vyhýbám, ale - páni! Skutečný Spongebob a Patrik!" napsal na twitter Mah, který spolupracuje s americkým Národním úřadem pro oceán a atmosféru (NOAA).

V rámci své nejnovější hlubokomořské expedice vysílá výzkumná loď NOAA Okeanos Explorer pod hladinu dálkově ovládané ponorky, které zkoumají podmořské prostředí, živě přenášejí jeho záběry a zachycují obrázky obyvatel mořských hlubin - jako například žlutou houbu a růžovou hvězdici, které se podařilo zachytit v hloubce téměř dvou kilometrů."Myslel jsem si, že toto přirovnání bude zábavné, když je pro jednou možné do jisté míry srovnat kultovní obrázky a barvy kreslených postaviček s jejich přírodními předlohami," napsal Mah v e-mailovém vyjádření pro Business Insider. "Jinak jako biolog specializující se na mořské hvězdice musím říci, že většina rysů Patrika a Spongeboba je nesprávná," dodal.

Na světě existuje více než 8500 druhů mořských hub a tito tvorové obývají oceány posledních 600 milionů let. Jejich tvar a textura závisí na tom, jestli žijí na měkkém písku nebo na tvrdých, skalnatých površích.

Spongebobovi podobná houba na obrázku patří k rodu Hertwigia, uvedl Mah. Překvapila ho jeho jasně žlutá barva, protože v tak hlubokém moři je nezvyklá. V těchto hloubkách je většina tvorů oranžová nebo bílá, protože jim to pomáhá se maskovat v potemnělém prostředí.

Hvězdice ležící vedle ní patří k druhu Chondraster a má pět ramen pokrytých malými přísavkami. Ty jí pomáhají při pohybu po dně oceánu a při uchycení na skály nebo jiné organismy. Hvězdice tohoto druhu mohou být tmavě růžové, světle růžové nebo bílé. Tato hvězdice "je jasně růžová, což silně připomíná Patrika", řekl Mah.

Mořské hvězdice jsou masožravé. Jakmile se přichytí na mušli, ústřici nebo mořského plže, vysune hvězdice ústním otvorem svůj žaludek ven, a pak použije enzymy, aby rozložila a strávila svou kořist.

Houbovci, tedy živočišné či mořské houby, jsou ve skutečnosti oblíbenou potravou hvězdic druhu Chondraster, dodal Mah. Takže pokud se "Patrik" v hlubinách Atlantiku potlouká v blízkosti "Spongeboba", myslí s největší pravděpodobností spíš na jídlo než na kamarádství.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů