Středa, 24. dubna 2024

Vlci se vrací do Beskyd, letos na jaře přivedli na svět vlčata

Vlci se vrací do Beskyd, letos na jaře přivedli na svět vlčata

Vlčí pár, který se před několika lety usadil v Beskydech, přivedl letos na jaře na svět vlčata. Potřetí v řadě se narodila vlčata taky ve smečce v Javorníkách na moravsko-slovenském pomezí. Ve společné tiskové zprávě to dnes oznámili pracovníci a zoologové z Hnutí Duha a Ústavu ekologie lesa Mendelovy univerzity v Brně, kteří úspěšné rozmnožování potvrdili.

Zoologům se podařilo i přes plachost vlků mláďata pozorovat přímo v terénu a také vyfotit. Další vývoj obou smeček pomohou mapovat i noví dobrovolníci. "Potvrzení rozmnožování vlků představuje pro Chráněnou krajinnou oblast Beskydy významnou událost. Věřím, že tak jako rysové, stanou se i vlci trvalou součástí zdejší přírody. I v následujících měsících budeme pohyb vlčích rodin v Beskydech a Javorníkách podrobně sledovat. Uvítáme také poznatky o pohybu vlků a dalších velkých šelem od veřejnosti," řekl koordinátor beskydského monitoringu velkých šelem Hnutí Duha Michal Bojda.

Výskyt vlků v Beskydech letos v létě doprovází časté útoky na ovce. Většinu škod ale napáchají na nedostatečně zabezpečených pastvinách. Chovatelé tomu mohou zabránit například zajištěním stád pomocí kvalitních elektrických ohradníků. Další variantou je zavírání ovcí a koz na noc do košárů či chléva nebo pořízení pasteveckých psů vhodného plemene.

Snížení kvóty lovu vlka na Slovensku v posledních letech a celoroční ochrana v příhraničních oblastech s Českou republikou umožnila expandovat vlkům i do dalších oblastí na okraji Západních Karpat. "Vlci budou postupně obsazovat další příhodné biotopy a volná teritoria v oblasti Beskyd, Javorníků a dalších navazujících pohořích. Je proto potřeba využít všechny dostupné prostředky a udělat preventivní zabezpečení před útoky velkých šelem," řekl zoolog z Mendelovy univerzity Martin Duľa.

Doplnil, že pokud má vlk efektivně pomáhat s regulací volně žijících kopytníků, je nutné zamezit tomu, aby získával lehce dostupný zdroj potravy v podobě hospodářských zvířat.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů