Úterý, 23. dubna 2024

Menzy několika berlínských univerzit začnou nabízet téměř výhradně bezmasá jídla

Menzy několika berlínských univerzit začnou nabízet téměř výhradně bezmasá jídla

Menzy několika berlínských univerzit budou od nového školního roku nabízet téměř výhradně vegetariánská a veganská jídla, maso a ryby budou tvořit pouze čtyři procenta nabídky pokrmů, informoval dnes server BBC. Důvodem je podle něj snížení uhlíkové stopy univerzit německé metropole. Zástupkyně studentského sdružení tamních vysokých škol Daniela Kummleová také BBC řekla, že mezi studenty roste poptávka po bezmasých jídlech.

Podle sdružení studierendenWerk Berlín bude od října jídelníček asi tří desítek menz a kaváren čtyř berlínských univerzit složen ze 68 procent z veganských jídel, 28 procent budou pokrmy vegetariánské, dvě procenta budou jídla z ryb a dvě z jiného masa. V nabídce bude například zeleninový guláš s kokosovým mlékem a červenou čočkou nebo cizrna s quinoou a chia semínky. V masovém menu bude mimo jiné segedínský vepřový guláš či hovězí stroganoff s okurkou, červenou řepou a houbami.

Server BBC v této souvislosti připomněl, že k německým tradičním jídlům patří řízek, klobásky bratwurst či vepřové koleno.

Kummleová BBC řekla, že ohlasy na nový jídelníček jsou na sociálních sítích vesměs kladné. Citovala také průzkum mezi studenty z roku 2019, podle něhož je mezi posluchači berlínských vysokých škol 14 procent veganů a 33 procent vegetariánů.

Ke snížení spotřeby masa vyzval už dříve například Mezivládní panel pro změny klimatu (IPCC). Ve své zprávě v roce 2019, na níž se podílela stovka expertů z několika desítek zemí včetně České republiky, IPCC doporučil zaměřit se ve stravování více na luštěniny, ovoce a zeleninu. Snížení spotřeby masa má přispět k omezení množství metanu, který při trávení produkují hospodářská zvířata a který se rovněž podílí na skleníkovém efektu a přispívá tak ke změně klimatu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů