Úterý, 19. března 2024

KVÍZ: Víte, jak správně recyklovat elektroodpad? Vyplňte kvíz a pomozte s průzkumem informovanosti spotřebitelů

KVÍZ: Víte, jak správně recyklovat elektroodpad? Vyplňte kvíz a pomozte s průzkumem informovanosti spotřebitelů

Když doslouží elektrospotřebič, lidé se musí správně rozhodnout, kam s ním. Způsobů, jak naložit s elektroodpadem, je mnoho. Znáte ty správné? Odpovědi se dozvíte v online kvízu společnosti Ekolamp dostupném na www.ekolamp.cz či přímo zde.

Elektroodpad rozhodně není bezcenným odpadem. Valná většina vysloužilých elektrospotřebičů obsahuje plejádu hodnotných surovin, zejména kovů, které lze znovu využít. Kromě toho lze recyklovat i méně hodnotné materiály, jakými jsou například plasty a sklo.

Za elektroodpad lze považovat vše, co bylo při užívání napájeno elektřinou, bez ohledu na velikost zařízení: od tužkových baterií, žárovek, mobilů, televizí až po pračky, lednice či elektrické trouby.

Právě velikost zařízení a jeho materiálová skladba rozhodují o tom, kam s ním. V online kvízu dostupném na www.ekolamp.cz či přímo zde zaškrtněte všechny možnosti, kam byste uvedené elektrospotřebiče odložili.

,,Po vyplnění se dozvíte, jak se v recyklaci orientujete. Pozor, u některých spotřebičů je z uvedených možností pouze jedna správná, u některých dokonce až tři," upozorňuje Zuzana Adamcová ze společnosti Ekolamp, která se zabývá zpětným odběrem a recyklací vysloužilých světelných zdrojů, svítidel a dalších elektrozařízení.

TIP: Nedopadli jste v kvízu na výtečnou? Nevadí, pro všechny, kdo váhají "kam s ním" je tu aplikace www.KAMsNIM.cz, která spolehlivě poradí, kde máte nejbližší správné místo... a to nejen pro elektroodpad.

Některá elektrozařízení obsahují nebezpečné látky, které by potenciálně mohly ohrozit životní prostředí. ,,Tyto látky je třeba odborně vyjmout a zlikvidovat. Některé druhy spotřebičů je proto třeba ukládat do speciálních kontejnerů již ve fázi jejich sběru," vysvětluje Zuzana Adamcová.

Místa pro sběr elektroodpadu jsou pro občany k dispozici ve většině obcí. V kvízu však nejsou všechny možnosti uvedené, jako například možnost vrácení spotřebiče při nákupu nového zařízení či vrácení do prodejny elektra. ,,Snažíme se zjistit, jaké mají lidé povědomí o správné likvidaci v okamžiku, kdy nákup nového elektrozařízení neplánují," uzavírá Zuzana Adamcová ze společnosti Ekolamp.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů