Sobota, 27. dubna 2024

Postoj odborníků z MAAE k vypouštění radioaktivní vody z Fukušimy nebyl jednotný

Postoj odborníků z MAAE k vypouštění radioaktivní vody z Fukušimy nebyl jednotný

Postoj odborníků z týmu Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), který posuzoval plán Japonska vypouštět do oceánu radioaktivní vodu z jaderné elektrárny Fukušima, podle všeho nebyl jednotný. Vyplývá to z prohlášení šéfa MAAE Rafaela Grossiho v rozhovoru s agenturou Reuters. Čína kvůli japonskému záměru zakáže dovoz potravin z deseti japonských prefektur.

Grossi na otázku, jestli mezi experty byly nějaké neshody, odpověděl: "Slyšel jsem, že se o tom mluví...ale znovu opakuji, že to, co jsme publikovali, je vědecky bezchybné," uvedl. Reuters v této souvislosti poznamenal, že podle Grossiho jeden, nebo dva odborníci mohli vyslovit obavy.

Celkem v komisi, která s plánem vyjádřila souhlas, bylo 11 expertů z různých zemí včetně Číny, která je nejtvrdším kritikem japonského plánu. Dnes Peking uvedl, že zakáže dovoz potravin ze zhruba pětiny japonských prefektur. Potraviny dovezené z dalších částí ostrovní země chce Čína, která je největším dovozcem japonských ryb, přísně kontrolovat. Chce také posílit monitoring radioaktivních látek.

Naopak Korea dnes uvedla, že japonský záměr respektuje. Podle Soulu odpovídá mezinárodním standardům a nebude mít žádný významný dopad na mořské oblasti Koreje.

Japonská vláda opakovaně uvedla, že půjde o bezpečný proces, protože vodu před vypuštěním do oceánu dále naředí, aby radioaktivita dosáhla bezpečných hodnot a aby se snížil možný dopad na životní prostředí. Vypouštění vody z elektrárny má trvat 30 až 40 let.

Jadernou elektrárnu Fukušima v roce 2011 poničilo zemětřesení a cunami. Šlo o jednu z nejhorších jaderných havárií v dějinách.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů