Sobota, 27. dubna 2024

Miliardy korun pomáhají na jihu Moravy bojovat se suchem i úbytkem podzemní vod

Miliardy korun pomáhají na jihu Moravy bojovat se suchem i úbytkem podzemní vod

Zlínský a Jihomoravský kraj jsou jedněmi z regionů nejvíce zasažených suchem. Roční srážkové úhrny jsou zde pod hodnotami normálu, stejně jako hladiny pozemních vod. To významně ovlivňuje kvalitu života obyvatel, ale i možnosti podnikání. Ministerstvo životního prostředí proto dlouhodobě podporuje opatření proti suchu a erozi i adaptační opatření z Operačního programu Životní prostředí (OPŽP) a programu LIFE a z dotačních prostředků Národního programu Životní prostředí (NPŽP).

,,Ministerstvo životního prostředí významně pomáhá nejen v těchto krajích bojovat se suchem. Máme připravené dotační nástroje, a to jak evropské, tak národní, které stimulují vznik kvalitních projektů na udržitelné hospodaření s vodou, adaptační opatření a boj proti suchu a erozi. Na tyto opatření lze využít financí zejména z Operační program Životní prostředí, který má pro obce, podnikatele, ale i občany celkem k dispozici téměř 26 miliard korun na období 2021-2027," říká ministr životního prostředí. Informace obsahuje materiál představující dotační programy MŽP s důrazem na sucho, erozi a adaptační opatření v Jihomoravském a Zlínském kraji, který dnes ministr Hladík předložil pro informaci Vládě ČR na výjezdním zasedání v Bučovicích.

Z Operačního programu Životní prostředí jdou investice například na zakládání a obnovu přírodě blízkých vodních prvků a vegetace ve volné krajině i ve městech a obcích, posílení stability lesních porostů, protipovodňová opatření a hospodaření se srážkovou vodou. To znamená například zadržování vody díky zpomalení odtoku nebo zachytávání srážkové vody a její další využití. Dále také budování zelených střech nebo výměnu nepropustných povrchů za propustné plochy.

,,Žadatelé ve Zlínském a Jihomoravském kraji vnímají sucho jako prioritu a jsou velmi aktivní. Od spuštění programu v létě 2022 předložili přes 200 projektů s požadavkem na dotaci přibližně 6 miliard korun a projekty v objemu asi 1,5 miliardy už byly schváleny," dodal ministr.

Jedním z nich je například revitalizace Zámeckého rybníka v Lednici, díky kterému byly obnoveny původní funkce rybníku, který je součástí významné památky světového kulturního dědictví UNESCO - Lednicko-valtického areálu. V rámci projektu byl proveden komplex revitalizačních zásahů vodní plochy a ostrovů. Se zásahy je neoddělitelně spojeno i zesílení protipovodňové hráze řeky Dyje.

Podobně pomáhají i finance z Národního programu Životní prostředí. ,,Ze všech podpořených projektů v celém regionu jich se suchem, erozí a adaptačními opatřeními přímo souvisí 453 s podporou 1,6 miliardy v Jihomoravském kraji a 322 za 0,6 miliardy korun ve Zlínském kraji. Třeba v obci Nová Lhota vzniká podzemní retenční nádrž o objemu 30 kubíků pro akumulaci srážkové vody ze střechy budovy základní a mateřské školy. Dešťovou vodu budou místní využívat k závlaze keřů a travnatých porostů v okolí objektu základní a mateřské školy," popsal ministr.

Další investice směřují z unijního programu LIFE, což je finanční nástroj Evropské unie, který podporuje aktivity související se zlepšením životního prostředí a klimatu. Program cílí především na podporu projektů na větším území, často s přeshraničním dopadem. To se týká například projektu LIFE SouthMoravia, který se zaměřuje na oblast suchých trávníků a lesostepí na jižní Moravě. Cílem je zlepšit stav a vyvinout komplexní systém udržitelné péče, který zahrnuje znovuzavedení tradičních zemědělských postupů, jako je například pastva a kosení, ale také přispět k turistické atraktivitě regionu. Projekt se zaměřuje na pět prioritních stanovišť v Jihomoravském kraji.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů