Sobota, 27. dubna 2024

Vysočina má novou přírodní památku U Šeredů s mokřady, je na Jihlavsku

Vysočina má novou přírodní památku U Šeredů s mokřady, je na Jihlavsku

Vysočina má novou přírodní památku na Jihlavsku. Území s mokřady zabírá 6,3 hektaru mezi obcemi Jiřín a Ježená. Vyskytují se v něm chráněné a ohrožené druhy, z rostlin například prstnatec májový a tolije bahenní. O vyhlášení přírodní památky dnes rozhodla krajská rada. Novinářům to řekl hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO). Kraj Vysočina má nyní ve své péči 155 přírodních památek a přírodních rezervací.

Území U Šeredů je podle hejtmana poměrně známé, starají se o něj dobrovolníci. "To znamená, je v dlouhodobé péči místních ochránců přírody. Vzhledem k tomu, že ta lokalita je z odborných hledisek významná, tak dnes došlo rozhodnutím rady k vyhlášení za zvláště chráněné území," uvedl.

Krajští radní dnes projednali zřízení celkem šesti zvláště chráněných území, kromě přírodní památky U Šeredů ale byla zbývající vyhlášena znovu kvůli dílčím změnám. Některá byla vyhlášena už před lety příslušnými okresními národními výbory nebo okresními úřady a jejich původní zřizovací předpisy neodpovídaly nynějšímu právnímu stavu.

Opakovaně tak dnešním rozhodnutím krajské rady byly zřízeny přírodní památky Rybníček u Starých Hutí, Rasuveň, Míchova skála a přírodní rezervace Pyšolec a Vílanecké rašeliniště. Záměry byly podle zveřejněného podkladu projednané s vlastníky pozemků a příslušnými obcemi.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů