Úterý, 30. dubna 2024

Ušetřete na nákladech a energii: Výhody tepelného čerpadla

Ušetřete na nákladech a energii: Výhody tepelného čerpadla

Tepelné čerpadlo je úsporné a ekologické zařízení, které dokáže využít obnovitelné zdroje energie pro vytápění domu a ohřev vody. V tomto článku se dozvíte, jak funguje tepelné čerpadlo, jaká je spotřeba tepelného čerpadla, kolik můžete ušetřit oproti elektrickému nebo plynovému kotli a jaké jsou možnosti získání dotace.

Jak funguje tepelné čerpadlo
Tepelné čerpadlo je zařízení, které dokáže přenášet teplo z místa s nižší teplotou na místo s vyšší teplotou. To znamená, že dokáže využít teplo z okolního prostředí, jako je vzduch, voda nebo země, a přeměnit ho na užitečné teplo pro vytápění domu a ohřev vody. Tepelné čerpadlo se skládá ze čtyř hlavních částí: zdroje tepla, čerpadla, výměníku tepla a spotřebiče tepla. Zdroj tepla je prostředí, odkud čerpadlo čerpá teplo. Čerpadlo je zařízení, které zvyšuje tlak a teplotu chladiva, které cirkuluje mezi zdrojem a spotřebičem tepla. Výměník tepla je zařízení, kde dochází k přenosu tepla mezi chladivem a topným médiem, jako je voda nebo vzduch. Spotřebič tepla je zařízení, které využívá teplo pro vytápění nebo ohřev vody, jako je radiátor, podlahové topení nebo bojler. Nejčastěji se používají systémy vzduch / voda a vzduch / vzduch.
Spotřeba tepelného čerpadla
Tepelné čerpadlo je považováno za jedno z nejúspornějších a nejekologičtějších způsobů vytápění, protože spotřebuje jen malé množství elektřiny na provoz kompresoru a oběhového čerpadla. Jaká je tedy spotřeba tepelného čerpadla a kolik s ním můžete ušetřit oproti běžným zdrojům tepla, a jak tomu pomůže výměna plynového kotle či elektrického kotle?
To závisí na několika faktorech. Typ, výkon, účinnost, způsob vytápění, teplota zdroje a teplota topné vody. Důležitým ukazatelem účinnosti tepelného čerpadla je koeficient výkonu (COP), který udává, kolik kWh tepla dokáže tepelné čerpadlo dodat z 1 kWh spotřebované elektřiny. Čím je COP vyšší, tím je tepelné čerpadlo úspornější. Průměrné hodnoty COP se pohybují od 2,5 do 5, což znamená, že tepelné čerpadlo získává 3 až 5 kWh tepla z 1 kWh elektřiny. Pro srovnání, elektrický kotel má COP rovno 1, tedy 1 kWh tepla z 1 kWh elektřiny, a plynový kotel má COP kolem 0,9, tedy 0,9 kWh tepla z 1 kWh plynu.
Úspora tepelného čerpadla oproti vytápění elektřinou nebo plynem může být značná.
Podívejme se na příklad:
Uvažujme větší rodinný dům s obytnou plochou 150 až 200 m?, který je zatím vytápěn elektrokotlem. Odborníci uvádí, že úspora tepelného čerpadla oproti vytápění elektřinou či plynem činí asi 40 až 60 % energie a může dosáhnout až 70%. Představme si, že máme tepelné čerpadlo s výkonem 5 kW. V opravdu mrazivých dnech bude jeho spotřeba přibližně 1 kW elektřiny za hodinu, což při průměrné ceně elektrické energie (5 Kč za kWh) znamená, že za den takové tepelné čerpadlo protopí maximálně 120 Kč
Nyní porovnejme náklady na vytápění:
Elektrokotel:
  • Spotřeba elektrické energie za rok: 20 000 kWh
  • Průměrná cena elektrické energie: 5 Kč/kWh
  • Náklady na elektrickou energii za rok: 120 000 Kč
Tepelné čerpadlo:
  • Spotřeba elektrické energie za rok: 8 250 kWh
  • Průměrná cena elektrické energie: 5 Kč/kWh
  • Náklady na elektrickou energii za rok: 41 250 Kč
  • Úspora: 78 750 Kč
Oproti plynovému kotli je úspora lehce nižší, ale stále významná. Je však důležité brát v úvahu současnou situaci na trhu s energiemi.
Výhody tepelného čerpadla
Tepelné čerpadlo má několik výhod oproti tradičním způsobům vytápění, jako jsou:
  • Nízké provozní náklady: Tepelná čerpadla jsou jedním z nejúspornějších typů vytápění na trhu. Až 75 % tepelné energie čerpají z okolního prostředí a pouze 25 % z elektrické sítě. To znamená, že za 100 % tepla zaplatíte pouze 25 % elektřiny
  • Levnější sazba elektrické energie: Stejně jako u elektrokotle mají i tepelná čerpadla nárok na levnější sazbu elektrické energie (20 hodin denně noční proud). To znamená nejen levnější vytápění a ohřev vody, ale také nižší náklady na další elektrické spotřebiče
  • Ekologičnost. Tepelné čerpadlo využívá obnovitelné zdroje energie, vzduch, voda nebo země, které jsou nevyčerpatelné a neznečišťují životní prostředí. Tepelné čerpadlo tak snižuje emise skleníkových plynů a přispívá k ochraně klimatu.
  • Čisté a bezobslužné vytápění: Na rozdíl od kotlů na tuhá paliva jsou tepelná čerpadla bezobslužná. Nemusíte se trápit s přikládáním paliva, čištěním komínu nebo prachem po celém domě. Stačí nastavit optimální teplotu a tepelné čerpadlo se postará o zbytek.
  • Komfort a bezpečnost. Tepelné čerpadlo poskytuje stálou a rovnoměrnou teplotu v domě a zajišťuje dostatek teplé vody. Tepelné čerpadlo je také bezpečné, protože nevyžaduje žádné spalování, nevzniká žádný kouř, plamen nebo popel a není potřeba žádná komína nebo nádrž na palivo.
  • Možnost vzdáleného ovládání: Můžete regulovat teplotu a další funkce tepelného čerpadla i z druhé strany zeměkoule. Stačí připojit čerpadlo k internetu a použít webovou nebo mobilní aplikaci.
  • Regulace vlhkosti a kvalita vzduchu: Tepelná čerpadla nejen vytápí, ale také regulují vlhkost vzduchu v interiéru. Díky tomu se minimalizuje podobně jako v případě klimatizací riziko plísní a alergií. V létě mohou tepelná čerpadla chladit vzduch a odvlhčovat prostor, což je užitečné v horkých obdobích. Kvalita vzduchu je také zlepšena, protože tepelná čerpadla filtrují vzduch při jeho cirkulaci. To je výhodné pro alergiky a osoby trpící respiračními problémy.
Jako nevýhoda pro pořízení tepelného čerpadla by se mohla jevit vyšší pořizovací cena. Je tu ale možnost čerpání dotací na jeho pořízení, což výrazně přispívá ke snížení nákladů na jeho pořízení.
Dotace na tepelné čerpadlo
V roce 2023 dostupné z několika programů. Zde jsou klíčové informace:
1. Kotlíková dotace:
Čerpání z kotlíkových dotací je nově zaměřeno na nízkopříjmové domácnosti. Maximální výše dotace na tepelné čerpadlo je až 180 000 Kč. Tato dotace je určena pro výměnu starých zdrojů tepla za moderní tepelná čerpadla.
2. Nová Zelená úsporám:
Z tohoto programu můžete získat dotaci na tepelné čerpadlo, až 140 000 Kč. Tepelná čerpadla jsou moderním řešením pro vytápění a ohřev teplé vody.
Čím rychleji přejdete na tepelné čerpadlo, tím více ušetříte.
Tip: Další možností jak ušetřit za energie je například výměna klasických žárovek na LED žárovky, správné nastavení lednice a mrazáku nebo třeba zkontrolovat, zda máte vhodnou velikost hrnců na váš sporák.
Zdroj foto: Brebca / Adobestock.com
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů