Sobota, 27. dubna 2024

Nový šéf nejstaršího slovenského národního parku byl podle tisku pytlákem

Nový šéf nejstaršího slovenského národního parku byl podle tisku pytlákem

Nový šéf správy nejstaršího národního parku na Slovensku Peter Olexa byl před deseti lety odsouzen k peněžitému trestu za pytláctví, napsal list Korzár. Opozice v reakci vyzvala Olexu k rezignaci.

Soud uznal Olexu vinným z toho, že v roce 2012 usmrtil vlka mimo loveckou sezonu. Za to mu uložil pokutu 300 eur (7360 korun). Soud podle médií také rozhodl o propadnutí lebky vlka, kterou si Olexa ponechal, i použité zbraně ve prospěch státu.

Olexa se stal šéfem správy Tatranského národního parku (TANAP) po nástupu nové vlády premiéra Roberta Fica, která už vyměnila vedení různých institucí a úřadů. TANAP zahrnuje mimo jiné území Vysokých Tater, což je nejvyšší pohoří na Slovensku.

Opozice vybídla Olexu, aby rezignoval. "Nejenom že usmrtil chráněného živočicha, vlka dravého, ale nechal si i jeho lebku. Aby si ji doma vystavil. Takovéto jednání je v absolutním rozporu s ochranou přírody, kterou má v TANAPu zajišťovat, a výsměchem veřejnosti, která si vzácnou přírodu cení," uvedla poslankyně hnutí Progresivní Slovensko Tamara Stohlová.

Olexa ani ministerstvo životního prostředí výzvu opozice zatím nekomentovali.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů