Sobota, 27. dubna 2024

Před 55 lety byla objevena Amatérská jeskyně v Moravském krasu

Před 55 lety byla objevena Amatérská jeskyně v Moravském krasu

Veřejnosti nepřístupná Amatérská jeskyně, která se nachází v CHKO Moravský kras v prostoru mezi propastí Macocha a obcemi Sloup a Holštejn, je nejdelším jeskynním systémem v ČR s délkou prozkoumaných prostor asi 40 kilometrů. Ve světovém měříku se řadí v tomto ohledu do první stovky, jen o něco delší je známý slovenský Demänovský jeskynní systém na severní straně Nízkých Tater. Nejdelší jeskyní na světě je s 685 kilometry Mamutí jeskyně v USA, stejný primát v Evropě zaujímá s 257 kilometry sádrovcová Optimistická jeskyně na Ukrajině. Stará Amatérská jeskyně byla objevena před 55 lety, 18. ledna 1969.

Amatérští speleologové tehdy dosáhli v hloubce 110 metrů aktivního toku Bílé vody a objevili asi 1,5 kilometru chodeb, kterým se začalo říkat Amatérská jeskyně (dnes Stará Amatérská). Začátkem srpna pak zahájili potápěčský průzkum na konci Povodňové chodby a 16. srpna 1969 za ním objevili prostory, nyní zvané Nová Amatérská jeskyně. Průzkum měl pokračovat o rok později, byl ale záhy přerušen katastrofální povodní 29. srpna 1970, při které během mapování v Nové Amatérské jeskyni zahynuli Milan Šlechta a Marko Zahradníček. Další průzkum pak začal v roce 1971 a v roce 1975 byla propojena Amatérská jeskyně s propastí Macocha a s Punkevními jeskyněmi. V listopadu 2005 se podařilo překonat sifon mezi Amatérskou jeskyní a Sloupsko-šošůvskými jeskyněmi v severní části, čímž se prodloužila délka celého systému asi o šest kilometrů.

Jeskynním systémem, souhrnně nazvaným Amatérská jeskyně, protékají tři aktivní toky: Bílá voda, Sloupský potok a Punkva, která vzniká jejich soutokem. Celý jeskynní systém tvoří Sloupsko-šošůvské jeskyně s propadáním Sloupského potoka, jeskyně Nová Rasovna s propadáním Bílé vody, jeskyně Piková dáma, Spirálka, C 13, Stará a Nová Amatérská jeskyně, propast Macocha a ve vývěrové části Punkevní jeskyně. Systém tvoří netradiční chodby připomínající tunely, jsou v něm rozlehlé dómy s krápníky, přičemž část podzemí je zatopená.

Starou Amatérskou jeskyni tvoří Přítoková chodba, aktivní řečiště Bílé vody a Povodňová chodba. Nová Amatérská jeskyně je tvořena dvěma větvemi. Spodní jeskynní partie Sloupsko-šošůvských jeskyní pokračují v Amatérské jeskyni jako Sloupský koridor a tytéž partie od Staré Amatérské jeskyně přecházejí v chodbu Samoty a Diaklasovou chodbu. Obě tyto větve se spojují v dómu U homole, odkud pokračuje mohutná Rozlehlá chodba, která je povodňovým řečištěm Bílé vody. Přímým pokračováním Rozlehlé chodby je Macošský koridor, nejdelší chodba Amatérské jeskyně. Ten končí dómem Ráztoka, kde se dělí na Západní macošskou větev a Východní macošskou větev, které vedou k Punkvě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů