Pondělí, 29. dubna 2024

Lombardie se dusí, zastaví provoz starších aut a omezí vytápění

Lombardie se dusí, zastaví provoz starších aut a omezí vytápění

Kvůli zhoršené kvalitě ovzduší zavádí italský region Lombardie, kde žije deset milionů lidí, přísná opatření. Na většině svého území region omezí ode dneška provoz starších aut s vysokými emisemi či vytápění, informovala tisková agentura ANSA. Podle serveru IQAir, který sleduje kvalitu ovzduší ve světě, byl v pondělí Milán třetím městem na světě s nejhorším vzduchem, což však radnice odmítá. Problémy mají i další oblasti Pádské nížiny.

Přísná omezení zavádí region v osmi z 12 provincií. Restrikce se týkají především automobilové dopravy. Na území měst s nejméně 30.000 obyvateli nebudou smět jezdit od 07:30 do 19:30 auta do třídy Euro 1 a v případě dieselových vozů zákaz platí až do třídy Euro 4. Vytápění bude muset být utlumeno v bytech a obchodních prostorách na maximálně 19 stupňů a některá omezení se týkají i zemědělců.

Vysoké hodnoty znečištění vzduchu zaznamenávají vedle Lombardie také další oblasti v Pádské nížině, kde kvůli suchu, slabému větru a relativně vysokým teplotám se zhoršily údaje o kvalitě vzduchu. Například v Bologni krajský meteorologický úřad v pondělí vyzval obyvatele, aby neběhali a nesportovali venku. Do středy pak platí v celém regionu Emilia-Romagna, kde žije pět milionů lidí, zákaz používat mezi 08:30 a 18:30 dieselová auta do třídy Euro 5 v obcích s alespoň 30.000 obyvateli. Zakázáno je také zastavení aut se zapnutým motorem.

Lombardská metropole Milán se v posledních dnech dostala do žebříčku měst s nejhorší kvalitou ovzduší ve světě, a to především kvůli nadměrné koncentraci částic PM2,5, uvedl server IQAir. Údaj několikanásobně převyšoval limity doporučené Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Podle srovnání serveru byl v pondělí dopoledne Milán třetím velkým městem s nejhorším ovzduším na světě po indickém Dillí a pákistánském Láhauru. Srovnání serveru však odmítl milánský starosta Giuseppe Sala, který ho označil za nedůvěryhodný, ačkoliv portál čerpá částečně i údaje z regionální služby pro kontrolu životního prostředí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů