Sobota, 27. dubna 2024

Nový Bor pořídí nádoby na tříděný odpad pro rodinné a menší bytové domy

Nový Bor pořídí nádoby na tříděný odpad pro rodinné a menší bytové domy

Nádoby na tříděný odpad pro rodinné a menší bytové domy plánují pořídit v Novém Boru na Českolipsku. Město se zapojilo do projektu dobrovolného svazku obcí EKOD a společně požádaly o evropskou dotaci na pořízení nádob na tříděný odpad. Pokud uspějí, pořídí Nový Bor 600 nádob na plasty a stejný počet nádob na papír o objemu 240 litrů za zhruba 1,4 milionu korun. ČTK o tom dnes informovala mluvčí radnice Radmila Pokorná.

Dotace by měla v případě úspěchu pokrýt 70 procent nákladů na pořízení nádob. "Pořídíme nádoby na plasty a papír i v případě neúspěšné žádosti o dotaci. Finanční prostředky na jejich nákup máme připravené v letošním rozpočtu," doplnil starosta Jaromír Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj). Nový Bor plánuje od příštího roku zavést možnost třídění odpadu přímo u domů - takzvaný door-to-door systém, pro domácnosti bude zapojení dobrovolné podobně, jako je tomu u třídění bioodpadu do hnědých popelnic.

Nový Bor je s 11.500 obyvateli pátým největším městem v Libereckém kraji, na svoz a likvidaci odpadu dlouhodobě doplácí z rozpočtu, přestože se poplatky pro obyvatele od roku 2019 zvedly z 620 na letošních 900 korun na osobu. V roce 2019 zaplatilo město za svoz a likvidaci odpadu 11,3 milionu korun, dva miliony doplácelo z rozpočtu. V roce 2022 už zaplatilo 16,2 milionu korun a doplácelo šest milionů. V letošním roce náklady dál porostou i kvůli vládnímu konsolidačnímu balíčku, který u nakládání s odpady zvýšil sazbu daně z přidané hodnoty z 15 na 21 procent.

Za růstem nákladů na svoz a likvidaci odpadu je také zdražení uložení odpadu na skládce, které od roku 2021 přinesla novela zákona o odpadech. Do té doby mohly obce ukládat tunu odpadu za 500 korun. Za tuto cenu se nyní smí uložit pouze omezené množství kilogramů na osobu, cokoliv navíc je za podstatně zvýšenou sazbu. Vloni to bylo 180 kilogramů na hlavu, skládkovné každého dalšího odpadu vyšlo na 1000 korun za tunu.

"Vloni každý obyvatel Nového Boru vyprodukoval 260 kilogramů odpadu a celkové množství odpadu, které jsme uložili na skládce, bylo zhruba 3000 tun. Za 1000 tun jsme tak museli zaplatit dvojnásobný poplatek za skládkování," řekla vedoucí technické správy města Zdeňka Schreibová. Letos už je podle ní možné za nižší cenu uložit jen 170 kilogramů na osobu, a za každou další tunu zaplatí město 1250 korun. V roce 2029 už bude možné uložit na skládku za nižší cenu jen 120 kilogramů na osobu, za každou tunu navíc zaplatí město 1850 korun.

Od příštího roku musí navíc podle Schreibové obce zajistit vytřídění nejméně 60 procent odpadu, za nesplnění podmínky budou platit pokutu. Právě od systému door-to-door si radnice slibuje výrazné zlepšení třídění odpadu, tam, kde ho už zavedli se zlepšilo třídění a snížil objem odpadu. V Libereckém kraji s ním mají zkušenosti v Jablonci nad Nisou, Turnově nebo Doksech.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů