Sobota, 27. dubna 2024

Negativní dopady pyrotechniky řešili poslanci s experty

Negativní dopady pyrotechniky řešili poslanci s experty

Negativní dopady pyrotechniky i to, jak ji regulovat, řešili poslanci s experty

Zábavní pyrotechnika je sice krásná podívaná, pro některé je ale velkým traumatem. A to platí také o zvířatech, kterým právě odpalování pyrotechniky dělá často velký problém. Nejen o tom se mluvilo ve středu 6. března v Poslanecké sněmovně na kulatém stole s názvem Pyrotechnika a její negativní dopady. Ten organizovala lidovecká poslankyně Nina Nováková ve spolupráci s ministrem zemědělství Markem Výborným a ministrem životního prostředí Petrem Hladíkem.

"Cílem kulatého stolu bylo shromáždit názory a stanoviska k možným dopadům používání zábavní pyrotechniky. Mnoho lidí ví, že může škodit doma chovaným i volně žijícím zvířatům i to, ze každoročně dochází k úrazům při amatérské manipulaci s 'petardami'. Z řad přítomných odborníků z Akademie věd ČR zaznělo vedle důrazného upozornění na možné dlouhodobé účinky na zdraví lidí i konstatování měřitelných dopadu na ovzduší. Shoda byla na nutnosti zábavní pyrotechniku regulovat. Model co nejlepšího řešení je třeba hledat citlivě k přírodě, lidem a zvířatům. Zároveň ale s přihlédnutím k tomu, co může reálné fungovat," popsala poslankyně Nina Nováková.

"Jsem rád, že se v Poslanecké sněmovně koná setkání, které se věnuje tématu velmi aktuálnímu a palčivému. Sám jsem již na začátku letošního roku začal pracovat, společně s ministrem životního prostředí Petrem Hladíkem, na návrhu, který má pyrotechniku a její prodej omezit. Důvody jsou za mě jasné - zvířata, a to jak domácí, tak volně žijící ale i hospodářská, při odpalování pyrotechniky trpí. Mnohdy to pro ně skončí zraněním, v nejhorších případech i smrtí. Tomu chceme zabránit. A já jsem moc rád, že jsem dnes toto téma mohl probrat s experty z různých odvětví," řekl po skončení kulatého stolu ministr zemědělství Marek Výborný.

Že téma není lhostejné, ukázala také účast ministra životního prostředí Petra Hladíka. "Negativní dopad na volně žijící zvířata i domácí zvířata je obrovský. Například vystresovaní psi, kteří se snaží schovat a odmítají vylézt či vyděšeně utíkají pryč, stejně tak kočky hledají úkryt, ptáci slepě narážejí do čehokoliv, co mají po cestě a často střety končí zraněními. Zároveň znečištění ovzduší, které přináší ohňostroje, je výrazné. I když se to mnohdy nezdá. Někdy jde až o tisícinásobky částic, které znečišťují ovzduší po ohňostroji. Dopad na zdraví člověka tedy u některých prostě je. To chceme s Markem Výborným změnit. My jsme udělali na začátku roku anketu, kde veřejnost, kolem 65 tisíc lidí, odpovídala na to, jak pyrotechniku vnímají a jaké s ní mají zkušenosti. Ukázalo se, že lidé se bojí o své majetky, nemají rádi nepořádek, který z pyrotechniky je, a že podporují i změnu zákona."

To, jak ohňostroje ovlivňují životní prostředí, ukazoval na číslech a statistikách Jáchym Brzezina z Českého hydrometeorologického ústavu. "Silvestrovská noc je časem, kdy se do českého ovzduší dostává obrovské množství škodlivého materiálu. Proč by se pyrotechnika měla regulovat, si můžeme ukázat na příkladu Prahy. Ta sice v tomto roce byla znečištěná díky ohňostrojům, ale tím, že Praha zrušila velký pražský ohňostroj, tak zabránila tomu, aby se do ovzduší dostalo dalších několik tun znečištění. Astmatici a další, kterým dělá problém znečištěný vzduch, tak měli o něco jednodušší dýchání."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů