Sobota, 27. dubna 2024

Svět by měl podle šéfa firmy Aramco přestat snít o odchodu od ropy a plynu

Svět by měl podle šéfa firmy Aramco přestat snít o odchodu od ropy a plynu

Transformace energetického průmyslu selhává a svět by měl přestat snít o postupném odchodu od ropy a plynu. Uvedl to podle serveru CNBC generální ředitel saúdskoarabské státní ropné skupiny Saudi Aramco Amín Násir na energetické konferenci v Houstonu. Dodal, že prognózy počítají s pokračujícím růstem poptávky po fosilních palivech v příštích letech.

"Ve skutečném světě současná transformační strategie viditelně selhává na většině front, protože naráží na tvrdou realitu," prohlásil Násir. "Naléhavě potřebujeme restartovat transformační strategii. A já mám tento návrh: Měli bychom opustit fantazii o postupném odchodu od ropy a plynu. Namísto toho bychom do těchto paliv měli investovat tak, abychom zohlednili realistické odhady poptávky," dodal.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) v loňském roce předpověděla, že poptávka po ropě, plynu a uhlí dosáhne do roku 2030 svého vrcholu. To však Násir označil za nepravděpodobné. Naznačil, že agentura se příliš soustředí na poptávku ve Spojených státech a v Evropě a měla by se více zaměřit na situaci v rozvíjejících se zemích. Ty podle něj budou motorem budoucího růstu poptávky po ropě a plynu, píše server CNBC.

Násir rovněž uvedl, že alternativní zdroje energie zatím nedokázaly ve velkém měřítku nahradit fosilní paliva, ačkoliv do nich svět v uplynulých dvou desetiletích investoval přes 9,5 bilionu dolarů (zhruba 220 bilionů Kč). Dodal, že větrná a sluneční energie se v současnosti na globálních dodávkách energie podílí méně než čtyřmi procenty, zatímco podíl fosilních paliv v tomto století klesl pouze mírně, a to z 83 na 80 procent.

Násir vyzval, aby se svět kromě obnovitelných zdrojů energie více zaměřil také na snižování emisí z ropy a plynu. "Nové energetické zdroje a technologie bychom měli zavádět postupně, až budou skutečně připravené a ekonomicky konkurenceschopné ," uvedl rovněž.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů