Sobota, 27. dubna 2024

Vláda opět odložila rozhodnutí o přerozdělení výnosů z emisních povolenek

Vláda opět odložila rozhodnutí o přerozdělení výnosů z emisních povolenek

Vláda dnes opět odložila rozhodnutí o novém rozdělení výnosů z emisních povolenek. Na tiskové konferenci po jednání vlády to uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Vláda už letos jednou jednání o povolenkách přerušila, důvodem jsou pokračující neshody mezi několika ministerstvy o přerozdělení peněz mezi ně. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) budou resorty jednat další až čtyři týdny, v případě nedohody počítá se schůzí lídrů koalice.

Emisní povolenky, jejichž předpokládaný výnos bude letos kolem 40 miliard korun, nakupují elektrárny a další průmyslové podniky, které vypouštějí do ovzduší skleníkové plyny, například oxid uhličitý. Jedna povolenka opravňuje podnik vypustit do atmosféry jednu tunu oxidu uhličitého, případně ekvivalentního množství jiného plynu.

Návrh revidované novely reaguje na upravenou směrnici EU, která vyžaduje, aby veškeré výnosy z povolenek byly využity na ochranu klimatu. Stát to bude muset unii zřejmě i vykazovat. Dosud musela být takto použita polovina těchto výnosů, v případě zbylých peněz šlo jen o doporučení.

Vláda už měla návrh novely na stole v lednu. Kvůli rozporům ministerstev o dělení výnosů, které jsou nyní rozděleny mezi ministerstva životního prostředí, průmyslu a obchodu a státní rozpočet, ji však kabinet odložil. Kontrolu nad penězi z dražby povolenek chtějí ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu, ministerstvo financí zase navrhuje, aby výnosy byly příjmem státního rozpočtu. Oproti lednovému návrhu se nyní dvě ministerstva dohodla na rozdělení výnosů, vláda přesto shodu opět nenašla.

"Hledáme řešení, abychom nový systém mohli podpořit v co nejširší míře. Nejsme zatím v prodlení s přijetím zákona, a to ani ve srovnání s okolními zeměmi, máme tedy ještě časovou rezervu," řekl Síkela.

Schvalování novely postupně nabírá zpoždění. Podle původních plánů měla platit už od začátku tohoto roku. V případě delších průtahů by mohly Česku za opožděné přijetí úprav hrozit sankce.

Evropský systém obchodování s emisemi je hlavním nástrojem pro snížení emisí skleníkových plynů. Stanovuje limity celkového množství skleníkových plynů, které mohou vypouštět sektory v jeho působnosti, a zároveň umožňuje podnikům získat nebo zakoupit emisní povolenky, s nimiž lze podle potřeby obchodovat. Když se cena povolenek zvyšuje, roste i motivace firem snažit se omezovat emise.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů