Úterý, 30. dubna 2024

Křetínského EPCG ukončila provoz pěti uhelných bloků na Slovensku a Německu

Křetínského EPCG ukončila provoz pěti uhelných bloků na Slovensku a Německu

Skupina EP Corporate Group (EPCG) Daniela Křetínského ukončila na závěr března provoz pěti uhelných bloků na Slovensku a Německu. Společnost o tom dnes informovala v tiskové zprávě a krok označila za milník na své cestě k udržitelné budoucnosti bez uhlí. Z provozu vyřadila celkový instalovaný výkon 1910 megawattů (MW), což zhruba odpovídá výkonu jaderné elektrárny Temelín.

Poslední dva generátory uhelné elektrárny ve slovenských Vojanech byly uzavřeny 26. března. O dva dny později definitivně skončil provoz německé hnědouhelné elektrárny v Mehrumu v Dolním Sasku. Koncem března byly odstaveny bloky E a F hnědouhelné elektrárny v braniborském Jänschwalde.

Loni skupina odstavila slovenskou hnědouhelnou elektrárnu Nováky a skončila také výroba elektřiny v uhelné elektrárně v severoirském Kilrootu. EPCG tak ročně ušetří více než 15 milionů tun emisí uhlíku, uvádí v tiskové zprávě.

"Je to další milník v naší dlouhodobé strategii přeměny našeho portfolia výroby energie na zdroje s nulovými nebo nízkými emisemi," uvedl výkonný ředitel EP Power Europe Jan Špringl.

Do skupiny EPCG patří Energetický a průmyslový holding (EPH), mediální skupina Czech Media Invest (CMI) a EC Investments. V EPCG má Křetínský 89,3 procenta akcií a zbylých 10,7 procenta skupina manažerů EPH.

V Německu plánují skupiny EPH a EP Energy Transition do roku 2030 rozvoj projektů obnovitelných zdrojů energie s celkovým instalovaným výkonem přesahujícím 8000 MW. Součástí této iniciativy je nahrazení výrobních kapacit vysoce účinnými elektrárnami na zemní plyn, které budou připraveny spalovat vodík a další obnovitelné plyny. Investice do transformace se odhadují na deset miliard eur (253,4 miliardy Kč).

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů