Pondělí, 29. dubna 2024

Vodíková budoucnost plynárenství: Středoškoláci budou soutěžit o mezinárodní titul Plynař roku 2024

Vodíková budoucnost plynárenství: Středoškoláci budou soutěžit o mezinárodní titul Plynař roku 2024

Ve čtvrtek 25. dubna od 11 hodin odstartuje na brněnském výstavišti finále středoškolské soutěže Plynař roku 2024. Druhý ročník akce se poprvé uskuteční s mezinárodní účastí, kromě studentů ze sedmi českých škol budou o titul bojovat také středoškoláci ze Slovenska. Soutěžní klání bude přístupné pro veřejnost v rámci Stavebního veletrhu v pavilonu A2. ,,Plyn nahradí končící uhlí a Česko bude potřebovat více vyučených plynařů. Proto na místě návštěvníkům prakticky představíme plynařinu, možnosti jejího studia i jak připravujeme Česko na obnovitelné plyny: vodík a biometan," říká Petr Zajíček ze společnosti GasNet, která je generálním partnerem soutěže.

Akce ,,Plynař roku" je součástí multioborové středoškolské soutěže ,,Mistři všedních dnů", kterou organizuje Střední škola stavebních řemesel Brno-Bosonohy. Na Stavebním veletrhu v Brně tak budou soutěžit v?odborných dovednostech i žáci dalších oborů, například tesaři, čalouníci, zedníci či klempíři.
Řemeslo má zlaté dno
Cílem soutěže je ocenit nejtalentovanější žáky a přispět ke zviditelnění učňovského školství. ,,Odborně vyučených řemeslníků je na trhu práce nedostatek, a tak dnes opravdu platí, že řemeslo má zlaté dno. Naši žáci jsou zaměstnavateli velmi žádaní a dobrou práci mají v?podstatě jistou. To platí i pro absolventy oboru mechanik plynových zařízení," říká Roman Komínek, zástupce ředitele Střední školy stavebních řemesel Brno-Bosonohy. Právě plynárenství v příštích letech očekává poptávku po vyučených profesionálech.
GasNet: Bez nových plynařů se neobejdeme. Připravujeme Česko na vodík
,,Plynárenství stojí na prahu největší transformace od dob průmyslové revoluce. Čeká nás renesance plynu, a nejen toho zemního," avizuje Petr Zajíček, ředitel speciálních prací největšího českého distributora plynu skupiny GasNet. Poukazuje tak na skutečnost, že se podařilo diverzifikovat dodávky plynu do Evropy, stabilizovat jeho ceny a emisně šetrnější plyn postupně nahradí končící uhlí nejen ve velkých elektrárnách. Evropské plynárenství se zároveň připravuje na postupné nahrazení zemního plynu obnovitelnými plyny - biometanem a vodíkem. ,,Nedávno jsme do distribuční sítě připojili šestou výrobnu biometanu a naším dlouhodobým cílem je nahradit zemní plyn čistým vodíkem. Pilotní vodíkové projekty chceme představit už letos. Nové generace plynařů tak budou pro českou energetiku klíčové. Abychom získali nové plynaře, podporujeme středoškolské studenty stipendii, placenými praxemi a zavádíme nástavbové formy studia plynařiny pro technické obory. Více se zájemci dozví na akci Plynař roku," zve Petr Zajíček veřejnost na Stavební veletrh.
Odborníci vám poradí s?výběrem řemesla. Nahrazení umělou inteligencí se obává jen 17 % absolventů učilišť
O titul Plynaře roku budou na veletrhu soutěžit dvoučlenné týmy z?celkem osmi škol:
? Střední škola stavebních řemesel Brno-Bosonohy
? Střední odborné učiliště plynárenské Pardubice
? Střední škola řemesel Frýdek-Místek
? Střední škola ESOZ Chomutov
? Střední škola polytechnická Kyjov
? Střední škola řemesel, Šumperk
? Střední odborná škola Jarov, Praha
? Stredná odborná škola stavebná, Nitra
Soutěž započne neveřejnou částí 24. dubna na Střední škole stavebních řemesel Brno-Bosonohy a vyvrcholí veřejným finále 25. dubna na Stavebním veletrhu v Brně. Žáci budou plnit odborné plynárenské úkoly od 11 do 17 hodin v pavilonu A2. Pedagogové i odborníci z oblasti energetiky budou veřejnosti na místě k dispozici od středy 24. do pátku 26. dubna.
,,Protože se plynaři budou na výstavišti prezentovat po boku dalších řemesel, bude akce dobrou příležitostí, jak získat o studiu více informací. Vybrat správný studijní obor není snadné zejména v době, kdy mnoha kancelářským profesím hrozí, že je nahradí umělá inteligence (AI). Relativně imunní by proti nástupu AI naopak měla být manuální řemesla. Ta i nadále nabízejí cenné perspektivy pro budoucnost," vysvětluje pedagog Roman Komínek.
To potvrzuje i letošní průzkum skupiny GasNet mezi mladými absolventy odborných škol a učilišť realizovaný prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos. Strach z toho, že je v práci nahradí umělá inteligence, má jen 17 % absolventů. Významná část (38 %) si naopak dokáže představit, že jim umělá inteligence v budoucnu usnadní výkon profese. Už dnes ji v práci pravidelně využívá 28 % mladých absolventů učebních oborů. ,,Z pohledu jednotlivých oborů se o práci podle absolventů nemusí bát zejména řemeslníci a lidé, kteří pečují o technologická zařízení. Mezi ně patří i plynaři," dodává závěrem Petr Zajíček.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů