Pondělí, 29. dubna 2024

Praha hledá pachtýře pro svou zemědělskou půdu. Podmínkou je ekologické hospodaření

Praha hledá pachtýře pro svou zemědělskou půdu. Podmínkou je ekologické hospodaření

,,Celé Česko se potýká s nestandardně vysokými teplotami a suchem pro toto roční období. Jednou z možností, jak můžeme aspoň lokálně následky klimatické změny zmírňovat, je péče o krajinu -????? způsob orby, střídání plodin, tvorba mezí, polních cest a podobně. Hlavní město by mělo jít příkladem," říká náměstkyně primátora pro životní prostředí a klimatický plán Jana Komrsková.

Požadována doba pachtu je pět let. Minimální cena není stanovena, v předešlých případech město pozemky pachtovalo zhruba za 10 až 50 haléřů za metr čtvereční. ,,Podmínky jsou nastaveny tak, aby byl pacht pro hospodáře co nejvíce atraktivní. Zveřejněním na realitním portále oslovíme co nejvíce zájemců. Praha spravuje zhruba 1 650 hektarů zemědělské půdy a naším cílem je nenechat ji ležet ladem, ale naopak ji zhodnocovat. Cestou je právě šetrné hospodaření," říká pražský radní pro majetek, legislativu a transparentnost Adam Zábranský.

Aktuálně nabízené pozemky se nacházejí v katastrech Točná, Třeboradice, Vysočany, Kbely, Šeberov, Suchdol, Kyje, Dolní Počernice, Horní Počernice, Dubeč a Běchovice.

Podpora udržitelného ekologického zemědělství je jedním ze 69 opatření Klimatického plánu hlavního města. Praha už v roce 2019 vypověděla všechny tehdejší pachtovní smlouvy a o rok později schválila Zásady ekologického hospodaření na zemědělské půdě, kterou vlastní. Součástí zásad jsou i krajinářské úpravy. Město nyní uzavírá nové pachty pouze za podmínky dodržování těchto zásad.

Zásady upravují velikost půdních bloků a jejich rozdělení, základní pravidla osevních postupů, omezení použití chemie, kdy anorganicka? hnojiva je zcela zaka?za?no pouz?i?vat, a další.

http://www.praha.eu/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů