Úterý, 14. května 2024

V Brně se loni zpracovalo 4 000 kilogramů použitého polystyrenu ze sběrných středisek

V Brně se loni zpracovalo 4 000 kilogramů použitého polystyrenu ze sběrných středisek

Polystyren, který se vybírá brněnských sběrných střediscích odpadu, dostává šanci na nový život. A nemusí při tom jezdit daleko. Přímo v Brně se vybraný izolační materiál recykluje na polystyrenové desky. Za minulý rok se tímto způsobem zpracovalo 4 000 kilogramů polystyrenu, které do areálu společnosti Bachl dovezla městská společnost SAKO Brno.

,,Pokud by někomu toto množství připadalo nedostatečné, tak uvedu, že ony čtyři tuny při nízké váze materiálu představují půl kilometru vysokou věž o základně jeden metr čtvereční," upřesňuje Pavel Urubek, předseda představenstva SAKO Brno.
Spolupráce na třídění a následném zpracování polystyrenu v Brně začala na podzim 2021. ,,Že můžeme recyklovat použitý polystyren přímo v Brně, je výhodné s ohledem na ochranu životního prostředí i z ekonomických důvodů. Při transportu na větší vzdálenost se totiž polystyren musí lisovat. A to zvyšuje náklady kvůli nutnosti čištění vstupní suroviny," říká Pavel Urubek.
Vytříděný izolační materiál se v areálu firmy na Vídeňské ulici rozmělní na drť. Drť s příměsí se používá k výrobě izolačních omítek nebo lehčených betonů, čistý materiál dostane druhý život v podobě izolačních desek. ,,SAKO Brno je naším hlavním dodavatelem suroviny k recyklaci. Vnímáme vysoký potenciál tohoto způsobu recyklace polystyrenu. Zpracování polystyrenového obalu ze sběrných středisek je pro nás technologicky stejný proces jako zpracování našich vlastních odřezků ve výrobě," uvedl ředitel společnosti Bachl Jiří Kudlička. Vzhledem k celkovému objemu výroby není recyklát pro firmu klíčový, přispívá však ke snižování množství odpadu. ,,Dlouhodobě se jako firma snažíme naší činností přispívat k naplňování cílů udržitelného rozvoje. Z úspor na vstupní surovině jsme schopní pokrýt veškeré náklady spojené s recyklací, a zároveň se podílet na ochraně životního prostředí," uzavírá Jiří Kudlička ze společnosti Bachl.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů