Pondělí, 3. června 2024

Případem nevhodného uložení tun fosforu v Rajhradě se bude zabývat odvolací soud

Případem nevhodného uložení tun fosforu v Rajhradě se bude zabývat odvolací soud

Případem nevhodného uložení 19 tun nebezpečného bílého fosforu v Rajhradě na Brněnsku se bude zabývat odvolací Vrchní soud v Olomouci. Krajský soud v Brně na začátku dubna za neoprávněné nakládání s odpady a obecné ohrožení potrestal obžalovaného muže 20 měsíci vězení, dva další podmíněnými a peněžitými tresty, tresty dal i dvěma firmám. Všichni kromě jedné firmy se proti rozsudku odvolali. Odvolal se i žalobce a žádá přísnější tresty. ČTK o odvoláních informovala mluvčí krajského soudu Klára Belkovová.

Podle státního zástupce Roberta Hanuše obžalovaní Rudolf Mazánek a Jan Chovanec z firmy Ekotermex v roce 2020 sjednali obchodní transakci s bílým fosforem s firmou Stephane Corp, kterou v této věci zastupoval Petr Jaroš. Šlo zhruba o 200 sudů s 19 tunami bílého fosforu, které Jaroš umístil v Rajhradě v areálu v běžné zástavbě. Mimo jiné v blízkosti střední školy, nádraží a rodinných domů.

Podle obžaloby si Jaroš byl vědom toho, co v přebíraných sudech je. Mazánek s Chovancem se podle obžaloby snažili zbavit nebezpečné látky už dříve, část původního množství předali dvěma firmám zpracovávajícím odpady. Zatajili jim ale, že jde o nebezpečný odpad, v obou případech se fosfor vznítil. Podle žalobce tak dvojice ohrozila zaměstnance daných firem i okolí. Jaroše muži oslovili poté, co se látky jinak zbavit nedokázali. I za tyto skutky soud muže trestal.

Rozhodnutí soud vyhlásil 4. dubna. Jarošovi uložil 20 měsíců vězení, jde o souhrnný trest, muž byl v minulosti potrestán i za jiný trestný čin. Soud mu uložil i zákaz činnosti ve vedoucích funkcích na pět let. Chovance soud potrestal 30 měsíci vězení podmíněně odloženými na 48 měsíců, dal mu také peněžitý trest 100.000 korun. Mazánek odešel od soudu s trestem 30 měsíců podmíněně odloženým na 40 měsíců a peněžitým trestem 150.000 korun. Firmě Ekotermex soud uložil peněžitý trest milion korun, společnosti Stephane Corp s.r.o., která je v likvidaci, zákaz činnosti v oboru na deset let. Dohromady mají také zaplatit ČR, respektive policii, jako náhradu škody za likvidaci 11 milionů korun. Stephane Corp odvolání nepodala.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů