Neděle, 2. června 2024

Ekologové: Farmy podle návrhu MZe dostanou dotace i bez zlepšení stavu krajiny

Ekologové: Farmy podle návrhu MZe dostanou dotace i bez zlepšení stavu krajiny

Ekologické organizace kritizují návrh ministerstva zemědělství, podle kterého by se ekologické dotace vyplácely také zemědělcům, kteří nesplní některé podmínky ke zlepšení stavu krajiny, například požadavek na pěstování více než jedné plodiny na větších farmách nebo vyčlenění části půdy na podporu přírody. Ve společné tiskové zprávě to uvedly Hnutí Duha, Česká společnost ornitologická a Světový fond na ochranu přírody (WWF) v Česku. Ministerstvo zemědělství v reakci pro ČTK uvedlo, že chce sazbu ekologické platby zachovat, protože vypuštěný požadavek na diverzifikaci plodin je pouze jedním z mnoha a většina ostatních podmínek pro výplatu dotace se nezmění.

Zrušení některých ekologických požadavků ve společné zemědělské politice definitivně schválily členské státy Evropské unie 13. května. Vyhověly tak požadavkům protestujících zemědělců, kteří si stěžovali na nedostatečné výdělky, byrokracii, rostoucí náklady i špatné podmínky při hospodaření. Plnění podmínek bude nyní dobrovolné.

Ekologické organizace v tiskové zprávě uvedly, že návrh ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) využívá oslabení pravidel naplno a jde i mnohem dále. Třeba vyčlenění části orné půdy na podporu přírody jako podmínka ekologických plateb pro farmy je nyní podle ekologů oslabené pod úroveň předchozího období společné zemědělské politiky.

"Od této vlády jsme skutečně nečekali, že bude usilovat o nastavení ekologických podmínek horších než vláda předchozí, vůči které se právě v oblasti zemědělství výrazně vymezovala. Zdá se, že ministr Výborný zcela rezignoval na potřeby krajiny a rozhodl se peníze na její adaptaci vyplýtvat, místo aby jimi podpořil zodpovědné zemědělce," uvedl za Hnutí Duha Martin Rexa.

Ministerstvo zemědělství uvedlo, že sazbu ekologické platby pro letošní rok zachovalo na zhruba 68 eurech (asi 1700 Kč) na hektar, protože většina podmínek zůstává stejná. "Kromě toho je potřeba připomenout, že sazby, původně naplánované ve společné zemědělské politice, nijak nezohledňují vývoj cen na zemědělských trzích, růst nákladů a inflaci obecně," napsalo ČTK tiskové oddělení resortu.

Zemědělská expertka WWF v Česku Alžběta Procházková uvedla, že postup ministerstva místo potřebné motivace zemědělců pro dlouhodobou udržitelnou produkci přináší naprostou demotivaci. Podle hnutí se většina peněz zemědělcům rozdá bez významnějšího zlepšení stavu krajiny.

Ekologové kritizují také nastavení podmínek na prémiovou ekoplatbu, jejímž cílem je přispět k ochraně vodních toků. Místo toho se má zvýšit sazba nedávno schválené ekoplatby na hospodaření s dusíkem a fosforem, ze které půjdou podle hnutí peníze s nejasným přínosem zejména velkým podnikům.

To ministerstvo odmítlo. Podpora se podle něj vyplácí na základě hospodaření podniku a dodržení limitů pro používání hnojiv, a to bez ohledu na velikost farmy či technickou vybavenost.

Podklad ministerstva, ve kterém zachovává výši ekologických plateb, je určený pro jednání pracovní skupiny monitorovacího výboru společné zemědělské politiky na 27. května a 18. června. Návrh bude následně schvalovat Evropská komise a po ní ještě česká vláda.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů