Pátek, 19. dubna 2024

Vodní díla na Labi nebudou

Vodní díla na Labi nebudou

PRAHA – Vodní díla, která by zničila cenné biotopy na Labi, se nakonec stavět nebudou. Ministerstvo životního prostředí totiž odmítlo udělit těmto stavbám výjimku ze zákona o ochraně přírody a krajiny. Oznámil to dnes náměstek ministra životního prostředí Ladislav Miko.

 „Velice vítáme rozhodnutí ministerstva životního prostředí“ sdělil vedoucí projektu Živé Labe sdružení Arnika, Jan Dostál. „Ministerstvo ani jinak rozhodnout nemohlo, protože nebylo prokázáno, že by zde veřejný zájem výstavby vodních děl převyšoval veřejný zájem ochrany životního prostředí,“ dodal.

 Výjimka je nezbytná pro stavby a zásahy plánované do území, která jsou chráněna zákonem 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny. Plánovaná vodní díla by zasáhla hned dvě Chráněné krajinné oblasti: Labské pískovce a České středohoří.

 Situaci by v neprospěch labské přírody mohlo změnit už jen to, kdyby poslanci přijali návrh svého kolegy Jaromíra Schlinga (ČSSD). Ten se snaží prosadit vynětí vodních cest z působnosti zákona o ochraně přírody a krajiny. „Návrh poslance Schlinga je v rozporu s programem ČSSD a vládní politikou ČR a znamená veliké nebezpečí pro českou republiku. Jeho přijetí by znamenalo zásadní rozpor naší legislativy s evropskými směrnicemi o ochraně přírody, s programem Natura 2000 a tzv. Bernskou úmluvou o ochraně evropských druhů živočichů a rostlin. Kdyby prošel, dostala by se Česká republika dříve či později před Evropský soud,“ řekl tiskový mluvčí Arniky Marek Jehlička.

Více informací:
Jan Dostál – 737 503 071, e-mail: jan.dostal@arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů