Pátek, 19. dubna 2024

Petrovičtí už nevěří malým čistírnám

Petrovičtí už nevěří malým čistírnám

Petrovice, Libouchec, Roudníky - Třicet milionů korun bude stát první etapa výstavby kanalizace s čistírnou odpadních vod v Petrovicích.
Starosta obce Zdeněk Kutina řekl, že malé čistírny odpadních vod nezvládají nápor čisticích prostředků z domácností, které likvidují všechny živé organismy i v čistírně a ty proto nefungují.
\"Jsme těsně před podepsáním smlouvy se Státním fondem životního prostředí s tím, že šedesát procent částky činí dotace, dvacet procent zvýhodněná půjčka a stejnou částku musíme doplnit penězi z rozpočtu,\" řekl starosta.
V obci funguje jen částečná kanalizace povrchových vod, do které ústí různé přepady. \"Je to stav, který je neudržitelný. Letos se to projevilo i díky suchu a nedostatku vody zápachem, který se jindy naředí vodou. Hlavním problémem je skutečnost, že splaškové vody se likvidují způsobem, který je naprosto v rozporu se zákonem,\" tvrdí Zdeněk Kutina. Podle zkušeností v obci malé čistírny nefungují, i když se jejich obsluha snaží svědomitě plnit provozní řád.
V Libouchci si přibližně před měsícem dokončená stavba kanalizace vyžádala 17 milionů korun. Obec získala od agentury Sapard asi šest a půl milionu korun, zbytek zaplatila z úvěru.
V Roudníkách u Chabařovic má radnice připravený projekt na výstavbu kanalizace, chybí ale peníze z dotace. Spoluúčast města zde převezme Palivový kombinát.

Zdroj: Ústecký deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů