Čtvrtek, 25. dubna 2024

Miliony eur pomohou obcím očistit jejich řeky

Miliony eur pomohou obcím očistit jejich řeky

Krnov Poměrně velké peníze z fondů Evropské unie získalo šest obcí a měst na Bruntálsku a Jesenicku. Města Bruntál, Krnov, Město Albrechtice, Zlaté Hory a obce Mikulovice a Bernatice získaly téměř dva a půl milionu eur na to, aby přestaly znečišťovat řeky a vodní toky, které těmito obcemi tečou.
Za peníze z Evropské unie, ministerstva zemědělství a ze svých rozpočtů vznikne v těchto obcích kanalizace a město Bruntál za ně opraví svou čistírnu odpadních vod. Stavba včera začala v Krnově a stavbaři ji mají dokončit v září roku 2005.
Řada obcí v česko-polském pohraničí totiž ještě dnes znečišťuje odpady své okolí. Lidé tam vypouštějí kvůli chybějící kanalizaci vodu do země nebo rovnou do řek a potoků. Mnohé z obcí však nemají na řešení ekologických problémů peníze. Před třemi lety se proto šest z nich spojilo a získalo z programů Evropské unie zhruba osmdesát milionů korun na kanalizace.
Jak to v takových obcích bez kanalizací vypadá, popsala například pracovnice obecního úřadu v Mikulovicích, kde kanalizaci nemá část Široký Brod. \"Lidé mají septiky ústící přímo do řeky nebo jímky, z nichž odpad prosakuje do země a dál do řeky,\" řekla úřednice.
Místostarosta Krnova Jaroslav Vrzal řekl, že projekt může být příkladem pro další obce. \"Když se dokáží domluvit a dobře zpracují projekt, mohou dosáhnout na dost velké peníze,\" řekl místostarosta Krnova.
Šesti obcím se podařilo dokonce snížit celkovou sumu na stavbu ve výběrovém řízení ze sto padesáti na sto dvacet milionů korun. \"Naše rozpočty to bude stát méně,\" řekl Vrzal.

Zdroj: Mladá fronta Dnes

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů