Sobota, 27. dubna 2024

Se spalovnami počítají, chybí ale podpora...?!

Se spalovnami počítají, chybí ale podpora...?!

Východní Čechy - Proti schválení státního plánu odpadového hospodářství, v němž je uvedeno, že nebude ze státních zdrojů podporována výstavba nových spaloven odpadu, protestovali představitelé Královéhradeckého i Pardubického kraje. Uvažuje se zde totiž o výstavbě spalovny v areálu Elektráren Opatovice.
Na jedné straně letos v červnu schválený státní plán odpadového hospodářství spalovny nepodporuje a na straně druhé existuje v ten samý čas vládou přijatý dokument ministerstva životního prostředí (MŽP), který tvrdí opak.
\"V materiálu týkajícím se strategie financování investic v oblasti životního prostředí v návaznosti na Unii je uvedeno, že do roku 2010 se počítá s investičními náklady na výstavbu spaloven komunálního odpadu ve výši dvou miliard 300 milionů korun a v letech 2010 až 2020 se počítá na úpravu a výstavbu spaloven 10 až 15 miliard korun,\"
uvádí radní Královéhradeckého kraje a gestor životního prostředí Zdeněk Pěnkava. Podle MŽP je nyní kapacita spaloven komunálního odpadu nevyužitá a její výstavba je investičně náročná, proto je žádoucí síť spaloven výrazně nerozšiřovat.
Pokračování na straně 5
Pokračování ze strany 1
Pokud však budou v krajích spalovny odpadu realizovány, bude nutné je podle MŽP prostřednictvím Státního fondu životního prostředí podpořit. Spalovnu v Opatovicích za 2,5 miliardy korun by měla provozovat společnost EVO Opatovice. Při spalování 96 tun komunálního odpadu ročně by došlo i k energetickému využití. Názory na spalovnu se různí, proti jsou někteří ekologičtí aktivisté.
\"Zdůrazňuji, že projekt spalovny ještě není schválený! Uvažovat o jeho realizaci má smysl až v okamžiku, kdy se dohodnou obě statutární města Hradec Králové a Pardubice a Pardubický a Královéhradecký kraj,\"
uvedl včera radní Královéhradeckého kraje Zdeněk Pěnkava.
Prozatím se v pracovních skupinách připravují materiály, které mají být v březnu předloženy. Pak se teprve mohou příslušná zastupitelstva rozhodnout.
Na otázku, jestli existují obavy z toho, že stát nebude chtít na spalovnu finančně přispět, krajský gestor životního prostředí Zdeněk Pěnkava odpověděl: \"Realizaci projektu by to ohrozit nemělo, neboť ze sedmdesáti procent by jej měla financovat Evropská unie. To je ovšem podmíněno účastí všech čtyřech subjektů - Pardubic, Hradce Králové, obou krajů a částečně i soukromého sektoru.\" Majoritní většinou musí tedy být komunální sféra a pokud se nedohodnou, není co řešit.

Zdroj: Hradecké noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů