Sobota, 20. dubna 2024

Vzduch je čistší, ale pořád žádná sláva

Vzduch je čistší, ale pořád žádná sláva

V plynové kotlině zkrápěné kyselými dešti žili Češi před rokem 1989. Zejména na severu Čech. A i proto byli více nemocní než dnes a v průměru o pět let dříve umírali.

Ústí nad Labem, Praha - Uhelné prázdniny, zákaz větrání, dvakrát až třikrát ročně do školy v přírodě. Tak lidé žili na severu Čech před listopadem 1989. Dnes něco podobného děti na Mostecku neznají. I když na severu Čech i v jiných částech země není ovzduší stále ideální, zlepšila se jeho kvalita až neuvěřitelně. \"Jde o úžasný rozvoj,\" říká šéfka odboru ochrany ovzduší Eva Rychlíková z ministerstva životního prostředí. \"Zatímco v roce 1982 jsme v Ústí naměřili za půlhodinu čtyři tisíce mikrogramů kysličníku siřičitého, dnes je to za hodinu už jen tři sta padesát mikrogramů a za den pak stopětadvacet mikrogramů. Byť je i tohle množství pro zdraví člověka škodlivé.\"

Respirátory a praporky

Ekoložka věří, že po roce 2005 nepřesáhne měření v severních Čechách zdravotně přijatelných 50 mikrogramů denně. Vzpomínky obyvatel nejvíce znečištěných oblastí na dobu před rokem 1989 působí dnes jak z jiného světa. \"Ve škole nám rozdali respirátory. Na tramvajích visely žluté praporky, aby na zhoršené ovzduší upozornily,\" vzpomíná Lenka Zemanová. A její otec Karel dodává: \"Dříve se nedalo dýchat a na autech se usazovala vrstva prachu hrubá jako smirkový papír.\" Nedýchatelný vzduch vyvolal na severu Čech demonstrace studentů. Například v Teplicích byla jedna taková jen několik dnů před 17. listopadem 1989. Protesty dnes připomíná pamětní deska na teplickém Benešově náměstí. Miroslav Richter z fakulty životního prostředí ústecké univerzity připomíná, že koncentrace elektráren v kraji zůstává i nyní vysoká. \"Sever je na tom v porovnání s jinými kraji stále nejhůře.\" Konkurovat mu podle hydrometeorologa Jiřího Nováka může jen Praha. A to proto, že se v ní v posledních letech zněkolikanásobil provoz aut.

Listonoška s plícemi kuřáka

Také Eva Rychlíková z ministerstva životního prostředí varuje před zplodinami a prachem z aut. \"Místo chemie nás \'fackují\' řidiči.\" Zejména v Praze. Plíce lidí, kteří pracují dlouhodobě venku - strážníci či listonošky - jsou zamořeny stejně jako plíce silných kuřáků. Vysoké koncentrace prachu škodí lidem proto, že se na něj váží uhlovodíky, které zvyšují riziko nádorových onemocnění a negativně ovlivňují i vývoj dětí či mužskou plodnost. Ke zlepšení ovzduší nepřispělo jen odsíření tepelných elektráren. \"Dokázali jsme to, co nikdo jiný ve střední a východní Evropě,\" říká Rychlíková. Tehdejší premiér Václav Klaus říkal prý o ekologii hrozné věci, ale vláda dávala na ochranu přírody nesrovnatelně více než dnes. \"Těžko se to už bude opakovat,\" píše se i ve zprávě o stavu životního prostředí. Podíl na zlepšení čistoty ovzduší měl i útlum průmyslu. Ten však dnes ožívá. Rychlíková říká: \"Uspokojení nad tím, jací jsme v ochraně dobří, je to nejhorší, co by přírodu mohlo potkat.

Zdroj: Mladá fronta Dnes

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů