Pátek, 19. dubna 2024

MŽP již dokončuje některé odpadové realizační programy

Plán odpadového hospodářství České republiky, který byl vydán nařízením vlády vloni v červnu, stanoví řadu ambiciózních cílů.
MŽP již dokončuje některé odpadové realizační programy

- například zvýšit využívání odpadů s upřednostněním recyklace na 55 % všech vznikajících odpadů do roku 2012 a zvýšit materiálové využití komunálních odpadů na 50% do roku 2010 ve srovnání s rokem 2000, snížit hmotnostní podíl odpadů ukládaných na skládky o 20 % do roku 2010 ve srovnání s rokem 2000. Prvořadým úkolem je předcházení vzniku odpadů.  Povinností je vypracovat plány odpadového hospodářství krajů a realizační programy pro jednotlivé skupiny odpadů.

MŽP zahájilo práce na zpracování realizačních programů, které analyzují současný způsob nakládání s odpady a stanoví opatření a podmínky pro splnění cílů stanovených republikovým plánem odpadového hospodářství. Týkají se specifických skupin odpadů (například PVC, nebezpečné odpady, biologicky rozložitelné či zdravotnické odpady). Celkem bude zpracováno 22 realizačních programů, sedm z nich je ve fázi dokončování a přípravy oponentury [2]. Poté budou předloženy vládě k projednání. Na jejich zpracování se podílejí pracovní skupiny, ve kterých jsou zastoupeny všechny zájmové subjekty – ostatní ministerstva, kraje, hospodářská sféra i nevládní ekologické organizace (cca 300 odborníků z celé ČR) [3].

\"Považujeme přípravu realizačních programů za velmi důležitou, právě proto se jí účastní odborníci z nejrůznějších oblastí - veřejné správy, odborných institucí, hospodářské sféry i ekologických organizací. To zaručí, ze výsledek bude opravdu kvalitní. Velmi si cením práce všech zpracovatelů realizačních programů i členů pracovních skupin, kterými jsou přední odborníci pro danou komoditu odpadů z celé republiky,\" komentuje průběh přípravy náměstkyně ministra životního prostředí Ivana Jirásková.

Realizační programy respektují tuzemskou legislativu a jsou i v souladu s  evropskými směrnicemi. Zohledňují také požadavky na volný pohyb zboží a ekonomické a sociální dopady. Projednávání výstupů realizačních programů v jednotlivých pracovních skupinách  vyvolalo řadu diskusí – zejména u programu PVC a odpady s obsahem PVC a programu pro odpady ze zdravotnictví.

Současný stav prací na uvedených programech je následující: 

1. Realizační program ČR pro PVC a odpady s obsahem PVC:

-    připravuje se oponentní řízení, do 30.6. 2004 bude předložen vládě.

-         v pracovní skupině byli zástupci nevládních ekologických organizací (sdružení Arnika a Health Care without Harm), MZe, MZd, MF, Státního zdravotního ústavu, krajů, vysokých škol, Obalové asociace, Potravinářské komory a dalších.

-         zpracovatel provedl vypořádání připomínek všech členů pracovní skupiny.  Relevantní připomínky byly zapracovány a ty, které akceptovány nebyly (například kvůli ekonomickým a sociálním dopadům, povinnosti nebránit volnému pohybu zboží), budou projednány při oponentním řízení. MŽP musí zvažovat všechny možné dopady a konečné důsledky včetně možnosti sankcí ze strany EU.

-         MŽP zahájilo jednání s některými zdravotnickými zařízeními kvůli náhradě materiálu používaných pomůcek (například krevní vaky) alternativními materiály, které neobsahují PVC. Náhrada je možná, ale dražší [3].

-         Evropská komise zatím k problematice PVC nepřijala jednoznačné stanovisko. V současné době se zpracovává studie, která srovnává hodnocení životního cyklu PVC a potenciálních náhradních materiálů. Výsledky by měly být zveřejněny v průběhu letošního roku. Budou využity při zpracování další etapy realizačního programu pro PVC.

2. Realizační program ČR pro zdravotnické odpady:

-         má být zpracován do konce roku 2004.

-         v pracovní skupině byl zástupce ekologických organizací (Health Care without Harm), MZd, MF, Státního zdravotního ústavu, krajů, hygienických stanic, Hospodářské komory a dalších .

-         ty připomínky členů pracovní skupiny, které nebyly zpracovatelem akceptovány, budou projednány při oponentním řízení.

-         hlavním motivem je prevence nejzávažnějších rizik infekčních chorob (AIDS, SARS, BSE), kterými mohou být zdravotnické odpady kontaminovány. Důraz je proto kladen na jejich separaci a definitivní likvidaci spálením.

Poznámky:

[1] Nařízení vlády č. 197/2003 Sb. ze dne 1.7.2003, www.vláda.cz

[2] Seznam Realizačních programů ČR

Seznam Realizačních programů ČR s termínem  zpracování do 31. 12. 2003:

1. Realizační program ČR pro nebezpečné odpady
2. Realizační program ČR pro kaly z ČOV
3. Realizační program ČR pro autovraky
4. Realizační program ČR pro obaly a odpady z obalů
5. Realizační program ČR pro biologicky rozložitelné komunální odpady
6. Realizační program ČR pro PVC a odpady s obsahem PVC
7. Plán ČR pro odstraňování PCB

Opatření a návrhy vedoucí ke splnění cílů stanovených v POH ČR a definovaná těmito Realizačními programy ČR, budou předloženy do vlády k projednání v rámci nelegislativních prací vlády, v termínu do 30.6. 2004.

Seznam Realizačních programů ČR jejichž zpracování bylo zahájeno v roce 2003 s termínem zpracování do konce roku 2004:

8.   Realizační program ČR pro elektrická a elektronická zařízení
9.   Realizační program ČR pro odpady ze zdravotnictví
10. Návrh nástrojů na podporu zvýšení materiálového využití odpadů v ČR
11. Realizační program ČR pro stavební a demoliční odpady
12. Realizační program ČR pro biodegradabilní odpady se zaměřením na odpady ze zemědělství, zahradnictví, rybářství, myslivosti, zpracování dřeva ad.

Seznam Realizačních programů ČR jejichž zpracování bude zahájeno v roce 2004 s termínem zpracování nejpozději do konce roku 2006:

13. Realizační program ČR pro pneumatiky
14. Realizační program ČR pro oleje
15. Realizační program ČR pro baterie a akumulátory
16. Realizační program ČR pro komunální odpady
17. Realizační program ČR pro průmyslové odpady
18. Realizační program ČR pro odpady z tepelných procesů
19. Realizační program ČR pro odpady z těžby
20. Realizační program ČR pro kontaminované zeminy a sedimenty
21. Realizační program ČR pro odpady ze živelných pohrom
22. Realizační program ČR pro PVC a odpady s obsahem PVC, který bude zaměřen na možnosti postupné náhrady PVC

[3] Složení pracovních skupin je k dispozici na www.env.cz

[4] K problematice škodlivých účinků PVC na zdraví lidí se vyjádřil Prof. MUDr. Karel Opatrný jr., DrSc., přednosta I. interní kliniky FN Plzeň, člen výboru nefrologické společnosti  následovně:

„PVC a  z nich uvolňované ftaláty přítomné ve zdravotnických prostředcích  jsou intenzívně zkoumány a některá data svědčí pro jejich možný škodlivý účinek. Pro výrobu zdravotnických prostředků existují alternativy, jak PVC a ftaláty nahradit. Hlavně však platí, že vliv PVC a změkčovadel (plastifikátorů) ze zdravotnických prostředků na lidské zdraví je zatím kontroverzní otázka. Většina výsledků byla získána na zvířecích modelech a extrapolace na lidi je těžká. Je třeba provést další klinické studie, které se tímto problémem budou zabývat.“

Zdroj: MŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů