Pátek, 26. dubna 2024

Infotherma otevřela své brány

Infotherma otevřela své brány

Frýdlant nad Ostravicí Největší specializovaná výstava na vytápění, úspory energie a využití obnovitelných energetických zdrojů v malých a středních objektech v České republice Infotherma začala včera ve Frýdlantu nad Ostravicí. \" Letos se na výstavě prezentuje 253 domácích a zahraničních firem a musím říct, že zájem vystavovatelů byl opět větší, než jsou zdejší prostorové možnosti,\" konstatoval ředitel výstavy Libor Kostelný. Letošní již jedenáctý ročník je zaměřen na využití obnovitelných zdrojů energie a na úspory. Firmy vystavují solární systémy, tepelná čerpadla, zateplování, izolace nebo regulátory tepla. \" Pět firem představuje nízkoenergetické domy. Největším exponátem je právě celodřevěný nízkoenergetický dům, kterým návštěvníci projdou do výstavních hal,\" zdůraznil Libor Kostelný. Novinkou je expozice využití vodíku a palivových článků pro vytápění rodinných domků. Součástí výstavy jsou semináře a debaty zaměřené nejen na využití energie, ale také na dotační politiku.
Výstavu zahájili ministr životního prostředí Libor Ambrozek, ministr zemědělství Jaroslav Palas, náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Pecina a hejtman Evžen Tošenovský. \" Ministerstvo životního prostředí dává investice do obnovitelných zdrojů energie a fyzické osoby se v našem informačním stánku na výstavišti dozvědí, za jakých podmínek mohou podporu získat,\" řekl Libor Ambrozek. \" Podíl obnovitelných zdrojů na výrobě energie činí dnes v republice kolem dvou procent. V roce 2030 by to mělo být již třicet procent. Sám topím biomasou, ale je pravdou, že se její cena zvedla za poslední tři roky dvakrát. Takže je možné, že přejdu na koks,\" mračil se Martin Pecina. Podle něj ale bude platit, že od výrobců energie z obnovitelných zdrojů bude mít stát povinnost vykoupit vyrobenou energii za vyšší nákladovou cenu.
Výstava Infotherma potrvá do čtvrtka 22. ledna a její brány jsou otevřeny od 9 do 18 hodin.
Fotografie: Ministr Libor Ambrozek ( uprostřed) si s hejtmanem Evženem Tošenovským a ředitelem České energetické agentury ( zcela vlevo) prohlížejí na Infothermě vodíkový palivový článek.

Zdroj: Moravskoslezský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů