Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

ZAVEDENÍ CHEMICKÝCH NOREM EU BUDE STÁT MILIARDY
Náklady českého chemického průmyslu na přijetí jednotné chemické legislativy Evropských společenství se v současné chvíli odhadují na 1,8 až 5,6 miliardy korun. Předpokládá se, že výrobci a dovozci chemických látek budou muset tyto náklady vynaložit během asi 11 let. Asi 1,6 až pět miliard korun z celkových odhadnutých nákladů budou muset na registraci látek vydat čeští výrobci. Dovozcům vzniknou registrační náklady asi 200 až 600 milionů korun. Ve skutečnosti budou náklady zřejmě nižší. Ceny léků by tyto dodatečné náklady neměly významně zatížit. Český chemický průmysl má vůči západoevropské konkurenci zpoždění deseti až 20 let.

ŘETĚZCE PRODÁVAJÍ NÁPOJE V ROZPORU SE ZÁKONEM
Téměř polovina provozovatelů velkoprodejen neprodávala loni nápoje v souladu se zákonem, uvedla Česká obchodní inspekce (ČOI). Prodejci porušili zákon o ochraně spotřebitele nebo zákon o obalech, který jim ukládá povinnost nabízet stejné nápoje v nevratných i ve vratných zálohovaných obalech. Při celoplošné kontrole 314 velkoprovozoven zjistili inspektoři nedostatky téměř v polovině z nich. Povinnost nabízet současně s nápoji v obalech nevratných stejné nápoje v obalech vratných porušilo téměř 30 procent obchodníků. Celkem 42 obchodníků také porušilo povinnost informovat spotřebitele o výši částky za výkup vratných obalů, 38 povinnost uvést výši zálohy za vratné obaly a v pěti případech i povinnost vykupovat vratné obaly bez omezení množství.

VLÁDA SCHVÁLILA ZÁVĚR NKÚ Z KONTROLY MZE PŘI PODPOŘE VINIC
Ministři na zasedání vlády schválili kontrolní závěr Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) kritizující ministerstvo zemědělství za to, že nepostupovalo správně při podpoře obnovy a výsadby vinic. Ministerstvo například v letech 2000 až 2002 nevyplatilo žadatelům obnos, který schválila Poslanecká sněmovna, nižší byla i sazba dotace na hektar vysázené vinice. Úřad kritizoval i systém, kterým ministerstvo podpory kontrolovalo. Resort k výhradám kontrolního úřadu uvedl, že archivoval kompletní doklady k žádostem o dotace, některé dokumenty však zničila povodeň a úřad do závěru uvedl chybný popis na základě neúplných dokladů.

EK NAVRHLA PRO ČR ODKLAD ZVÝŠENÍ DANĚ Z ENERGIÍ
Evropská komise navrhla, aby ČR začala vybírat ekologickou daň z energií až od 1. ledna 2008. Vyšla tak vstříc české žádosti o přechodné období pro aplikaci nových energetických daní, které členské státy schválily loni na podzim a platí od 1. ledna. Z elektřiny se nebude v ČR do ledna 2008 vybírat žádná spotřební daň, stejně jako z uhlí a z koksu. U zemního plynu, který se používá na dálkové vytápění, si česká vláda vyhradila možnost se během přechodného období rozhodnout, zda daň zavést a postupně navyšovat, nebo také udělat skok na přelomu let 2007 a 2008.

PTAČÍ CHŘIPKA ZASÁHLA BANGKOK A TŘETINU THAJSKA
Ptačí chřipka již byla zjištěna v 25 ze 76 thajských provincií, včetně Bangkoku. Počet provincií zasažených virem, který si v této zemi již vyžádal i dvě lidské oběti, se tak zdvojnásobil. Oznámilo to thajské ministerstvo zemědělství. Z výskytu viru ptačí chřipky, jehož zmutovaná podoba se může přenést i na člověka, je vidět, že se nemoc šíří na sever a východ země. V centrální části jí v minulých dnech podlehli dva šestiletí chlapci.

Předseda vlády a ČSSD Vladimír Špidla pozval na dnešní odpoledne šéfy ODS a KSČM Mirka Topolánka a Miroslava Grebeníčka ke konzultacím o evropském komisaři, ale ani jeden z obou opozičních politiků se schůzky nezúčastní. Omluvili se a na jednání s premiérem za sebe vyšlou náhradníky.
ODS navíc zvažuje, zda se schůzky vůbec zúčastní. Není si totiž jista, že je v tuto chvíli o čem jednat. Již nyní je jasné, že oproti předpokladům Česká republika do konce ledna svého oficiálního kandidáta na eurokomisaře do bruselské centrály EU nepošle.
Sociální demokraté nominovali na funkci evropského komisaře svého poslance a bývalého ministra životního prostředí Miloše Kužvarta. Jsou odhodláni jej prosadit navzdory nesouhlasu menších koaličních stran i opozice.

Vesmírny transportér naložený odpadom sa dnes odpojil od Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Operácia sa uskutočnila automaticky bez ľudského zásahu, oznámilo riadiace stredisko letov v Koroľove pri Moskve.
Ruská loď Progress M-48 vstúpi o 14.00 h SEČ do zemskej atmosféry, kde veľká časť z nej zhorí. Zvyšky transportéra by mali o 14.50 h SEČ dopadnúť 3000 kilometrov východne od novozélandskej metropoly Wellington do Tichého oceánu.
Vo štvrtok odštartuje k ISS z kazašského kozmodrómu Bajkonur ruská nákladná loď Progress-M1-11 s 2,5-tonovým nákladom. Spojenie s ISS sa uskutoční v sobotu.
Loď vezie okrem iného dva modely ľudského tela, na ktorých sa bude skúmať dlhodobý účinok vesmírneho žiarenia na orgány človeka. Figuríny sú súčasťou európsko-ruského výskumného projektu, pomenovaného Matrioška podľa slávnej ruskej bábiky.

Jihlava Jihlava má další památný strom. Magistrát jím prohlásil téměř devatenáct metrů vysoký a 120 let starý dub letní stojící v blízkosti Domu zdraví. Strom je v dobrém stavu, kvete, plodí a má klíčivá semena. Zdravý a dobře rostlý dub je jediným velkým stromem v této lokalitě. \"Agentura ochrany přírody a krajiny odhadla ekologickou hodnotu stromu na 300 tisíc korun,\"řekla Katarína Ruschková z jihlavského magistrátu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů