Sobota, 27. dubna 2024

Britové chystají zákony omezující protesty ochránců zvířat

Britové chystají zákony omezující protesty ochránců zvířat
Britští odpůrci pokusů na zvířatech se mohou připravovat na tvrdší časy. Nová legislativa, jejiž přípravu oznámil počátkem tohoto týdne ministr vnitra David Blunkett, by mohla zahrnout mezi trestné činy i akce, které znemožňují pracovat vědcům na vědeckých výzkumech. Zákon by měl současně omezit protesty ochránců v místech, kde vědci pracují, například vyhlášením padesátimetrové nepřístupné zóny.
Tento krok přichází jen týden poté, co vedení Cambridgské univerzity oznámilo, že opouští plány na zřízení prestižní vědecké laboratoře pro výzkum opic.
Rozhodnutí padlo podle zdůvodnění univerzity poté, co náklady na ochranu před častými protesty ekologických aktivistů dosáhly výše, která přesáhla možnosti vědeckého pracoviště i státu. Náklady na samotné vybudování centra se vyšplhaly na 32 miliónů liber, namísto původně plánovaných 24 miliónů liber. \"Projekt se skutečně prodražil, dokonce i bez protestů ekologických aktivistů,\" připustil Tony Minson z vedení univerzity v rozhovoru pro stanici BBC.
Ochránci zvířat byli s tímto vývojem spokojeni.
\"Jsme opravdu potěšeni,\" řekl agentuře Reuters mluvčí organizace Animal Aid, která protestuje proti pokusům na zvířatech. Podle jeho slov univerzita nedokázala přesvědčit Brity, že výzkum bude skutečně prospěšný.
Představitelé univerzity považují naopak zrušení plánů za špatnou zprávu. Projekt se měl zaměřit na výzkum Alzheimerova a Parkinsonova onemocnění. Podle původních plánů měl výzkum přitáhnout zájem vědců z celého světa a zvýšit prestiž britského lékařství.
\"Británie se pyšní tím, že její neurochirurgie je jednou z nejlepších na světě,\" citoval list Guardian z vyjádření zástupců farmaceutických společností. \"Protesty odrazují společnosti, které by se chtěly tímto obchodem zabývat.\"
Vědci prohlásili, že za útoky stálo pouze několik desítek militantních odpůrců. Žádají vládu, aby proti odpůrcům pokusů zasáhla razantněji než dosud. Argumentují osudem laboratoře v Huntingdonu, která v důsledku četných protestů ochránců zvířat přišla o zdroj finanční podpory.
Vláda s stavěla k věci poměrně neutrálně. \"Nechtěl bych v nich žít, ale snesou vysoká kritéria,\" podotkl ke kotcům zvířat ministr obrany Lewis Moonie.
Protesty podle výzkumníků nejsou odůvodněné. Pokusy podle nich podléhají přísnému schvalování a zvířata slouží pokusům výlučně tehdy, pokud neexistuje jiné řešení. \"Není myslitelné, aby se tak důležitý výzkum zastavil před lidmi, kteří se nezastaví před zastrašováním a násilím,\" prohlásil Trevor Jones, ředitel profesního sdružení britského farmaceutického průmyslu.
Jiní vědci, například respektovaný odborník Colin Blakemore, o užitečnosti laboratoře pochybují. Centrum, věnované jedinému výzkumu, je podle nich špatný nápad.
Rozhodnutí o zrušení výstavby vědeckého centra předcházela série útoků proti pracovišti i samotným vědcům, včetně údajných hrozeb bombovými útoky i hanlivými nápisy.

TITULEK: Britský lékařský výzkum prováděný na zvířatech

[*] Na co je hlavně zaměřen
Snaží se hledat nová antibiotika a vakcíny, inzulín pro diabetiky, nové cesty k léčbě leukémie, nová anestetika a usnadnění krevní transfúze.

[*] Jak probíhají pokusy
V roce 2002 se uskutečnilo ve Velké Británii 2,73 miliónu laboratorních testů. Z celkem 84 procent k nim posloužily myši a krysy. Dále ryby a ptáci. Psi, kočky, koně a opice tvořili méně než jedno procento.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů