Pátek, 26. dubna 2024

Pořídit si tepelné čerpadlo není levná záležitost, ale kdo dobře počítá a uvažuje zdražením energií, tak ví, že vsází na perspektivu.

Pořídit si tepelné čerpadlo není levná záležitost, ale kdo dobře počítá a uvažuje zdražením energií, tak ví, že vsází na perspektivu.
Pořídit si tepelné čerpadlo není levná záležitost, ale kdo dobře počítá a uvažuje zdražením energií, tak ví, že vsází na perspektivu.

PAVEL KAČER

Poptávka po tepelných čerpadlech stoupá. Jeden z největších tuzemských výrobců, společnost PZP Komplet, očekává letos růst výroby z loňských 150 až na 800 kusů. Tento alternativní typ vytápění využívající tepelnou energii ze vzduchu, vody nebo země sice stále patří v pořizovacích nákladech k nejdražším, ale zrychlující se návratnost vložených prostředků a uživatelský komfort tento handicap plně vynahrazují.

Motivem může být i zvýhodněná sazba

Zvýšenou poptávku vysvětluje ředitel společnosti PZP Komplet Václav Prokop neustále rostoucími cenami elektrické energie i plynu. \"Dobře konstruovaná čerpadla ušetří až 65 procent celkových nákladů na energie v objektu. Dalším motivem může být i přístup distribučních společností, které domácnostem s tepelným čerpadlem poskytují zvlášť výhodnou sazbu za odebranou elektřinu,\"dodal Prokop. \"V poslední době se dotazy na čerpadla množí, o jejich instalaci uvažují hlavně mladší lidé, myslící do budoucna,\"potvrdil Jiří Černý z pardubické firmy Futur, která dodává rodinné domy na klíč.

Opisovat můžeme z Rakouska i Švédska

V České republice je nyní instalováno kolem 2400 tepelných čerpadel, v sousedním Rakousku jich pracuje už přes 160 tisíc. Nejvíce je tento způsob topení rozšířen ve skandinávských zemích. Ve Švédku jich je instalováno 360 tisíc a do roku 2010 tam plánují zvýšení jejich počtu na 650 tisíc. \"Podobný vývoj se vzhledem k závazkům, které naše republika podepsala v oblasti využívání obnovitelných zdrojů energie, dá předpokládat i u nás. Odhadujeme, že v roce 2010 by počet tepelných čerpadel v Česku mohl stoupnout na 80 tisíc kusů,\"říká Prokop. Firma díky svému výrobnímu programu získala dotace z programu Sapard, které v loňském roce investovala do modernizace a rozšíření výroby. \"Nárůst poptávky nás přinutí rozšiřovat výrobu i v letošním roce,\"dodal Prokop.

Ocenění pro nový typ

Nový typ čerpadla PZP Komplet, které na zářijovém mezinárodním stavebním veletrhu For Arch2003 získalo cenu Grand Prix lze podle typu, výbavy a místních podmínek pořídit od 195 tisíc korun. Management firmy PZP Komplet se při prezentování vyráběných tepelných čerpadel snaží jít individuální cestou s komplexním posouzením výhodnosti nabízeného řešení pro každou realizaci. Tento přístup společně se zpřísňující se legislativou pro čerpadla odebírající teplo z vody nebo země (ochrana zdrojů podzemní vody) stojí, podle managementu společnosti, za pětinásobným zvýšením poptávky po čerpadlech PZP Komplet, odebírajících teplo ze vzduchu.
Zdroj:Večerník Praha (Šíp)
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů