Pátek, 26. dubna 2024

Dodržování kjótských limitů může dopadat na podnikatele

Dodržování kjótských limitů může dopadat na podnikatele

Most - Pokud by měla Česká republika dodržovat takzvané kjótské limity, které stanovují limity skleníkových plynů vypouštěných do ovzduší, bude to mít velmi negativní dopad na podnikatele. Informoval o tom mostecký poslanec Oldřich Vojíř.
\"I evropská komisařka odpovědná za energetiku a dopravní systémy tvrdí, že splnění těchto limitů se bude jen velmi těžko naplňovat,\" uvedl poslanec. Zároveň však doplnil, že tato dohoda v současné době nemá dostatečný počet signatářů, protože Spojené státy, Rusko i Austrálie postupně tuto dohodu odmítly a tím už není závazná.
Konkrétní souvislosti vidí poslanec v připravovaném zákoně o podpoře obnovitelných zdrojů energií, protože ten tlačí na dodržování kjótských dohod. \"Přitom se už nyní prokazuje, že mnohem větším producentem skleníkových plynů jsou automobily než energetika,\" doplnil poslanec. Jiné státy ale postupují jinou cestou než, plánuje jít Česká republika. Německo například zafixovalo ceny výkupu energií, Británie vydala obrovskou sumu na budování elektráren v moři, kdežto Česko podporuje jak výstavbu zdrojů, tak má zaveden povinný výkup. \"Proto prosazujeme vrátit návrh k přepracování,\" uzavřel Vojíř.

Zdroj: Deník Mostecka

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů