Čtvrtek, 28. března 2024

Arnika a Zoo Praha připravily pro děti měsíc sov

Arnika a Zoo Praha připravily pro děti měsíc sov

PRAHA - Sdružení Arnika připravilo ve spolupráci se Zoologickou zahradou v Praze další výchovně vzdělávací program pro pražské základní školy a gymnázia s názvem „Měsíc sov“. Jedná se o další z aktivit zatím velmi úspěšného projektu Arniky „Sovy do škol“, kterého se zatím zúčastnilo zhruba 10 tisíc dětí. Akce je podpořena Magistrátem hl. města Prahy.

Žáci se nejprve mohli s nočními ptáky seznámit z bezprostřední blízkosti na přednáškách chovatelky handicapovaných sov Věry Malátkové. V novém roce pak projekt vstoupil do své druhé fáze, při které děti chodí v doprovodu ornitologů za sovami do jejich přirozeného prostředí a snaží se je nalákat „houkáním“. Dětem se takto podařilo vidět volně žijící sovy na šesti pražských lokalitách.

V rámci Měsíce sov mohou žáci v Zoo Praha získat nové poznatky o vzácných druzích sov, které v České republice buď vůbec nežijí, nebo jen velmi vzácně. Každý čtvrtek a pátek v měsíci únoru budou v Zoo Praha organizovány přednášky pro školy, jakož i další doprovodný program. Zástupci škol se musí předem objednat na čísle 603 726 737 u vedoucí projektu Veroniky Voldřichové.

„Děti nejprve navštíví novou budovu Afrického pavilonu, kde je čeká poutavá přednáška Mgr. Františka Šusty ze Zoo Praha. Zároveň zde uvidí krátký dokumentární film, který o sovách natočili studenti Ekogymnázia Praha. Ti se se svým snímkem také hlásí do soutěže „Naše sovy“, která proběhne v březnu tohoto roku. Žáci mohou v soutěži vyjádřit svůj vztah k sovám nejrůznějším způsobem: malbou, fotografiemi, divadelním představením, básní, povídkou či třeba právě filmem,“ říká vedoucí projektu Sovy do škol Veronika Voldřichová ze sdružení Arnika.

Z Afrického pavilonu se děti vydají k sovím voliérám, kde je čekají další zajímavé informace o exotických ptácích. Následuje procházka po naučné stezce v areálu ZOO a nakonec soutěžní klání u budovy slonince. Tam si děti ověří, nakolik si osvojily nově nabyté informace. Mohou vyhrát například encyklopedický plakát „Poznej naše sovy“ s vyobrazením dvanácti nejznámějších druhů sov, soví kvarteto, soví pexeso a soví záložky do knihy s vyobrazením poměrné velikosti našich sov. Děti po celou dobu provázejí po zoologické zahradě žáci Ekogymnázia Praha, kteří na programu „Měsíc sov“ aktivně spolupracují.

Cílem celého programu je završit úsilí k osvětě sov –  krásných, tajemných a především chráněných živočichů a nabídnout dětem další příležitost k setkání s nimi. Pro školy, které mají zájem se do programu přihlásit zbývá ještě několik volných termínů. Přehled najdou zájemci na webové stránce www.sovy.cz pod odkazem Měsíc sov v ZOO.

Mimoškolní zájemci o přednášku v rámci akce „Měsíc sov zoo“ z řad široké veřejnosti se mohou též přihlásit na čísle Zoo Praha 296 112 116 – pro ně je vyhrazen termín v sobotu 14.2.

Přednášky se živými sovami začínají v Africkém domě vždy v 10.00 , 12.00 a 14.00 hodin. Sovy představí Věra Malátková z Klubu ochrany dravců a sov. Dále bude pokračovat pan František Šusta, který má připraveny zajímavé exponáty z ptačí říše. Děti pravděpodobně zaujme Soví stezka , která začíná u gepardů a končí hrou v terénu za poslední soví voliérou.

Bližší informace na www.sovy.cz či na těchto telefonních číslech:

Lenka Mašková, ředitelka Arniky: 604 318 563

Věra Malátková, Klub ochrany dravců a sov: 603 990 965

Veronika Voldřichová, vedoucí projektu: 603 726 737

Marek Jehlička, mluvčí Arniky: 606 727 942

Mgr. Jitka Juříková, Mgr. František Šusta,  Zoo Praha, 296 112 116

společná Tisková zpráva sdružení Arnika a zoo praha

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů