Pondělí, 29. dubna 2024

15. dubna - Mezinárodní den mikrodobrovolnictví

Ne každý má čas nebo schopnost pravidelně dobrovolničit. Pro každého, kdo možná pociťuje touhu udělat něco, co stojí za to (třeba pro ochranu přírody), nebo touží něco vrátit komunitě, ale neví jak, může být odpovědí Mezinárodní den mikrodobrovolnictví.

15. dubna - Mezinárodní den mikrodobrovolnictví

Mikrodobrovolnictví je koncept, který se za posledních 15 a více let stal populárnějším. Zdá se, že tento termín byl poprvé použit v roce 2006 ve Spojeném království a o několik měsíců později si našel cestu do Španělska s názvem domény webových stránek ,,microvoluntarios". Tento pojem se poté v kybernetickém světě objevil v roce 2008, kdy byl předložen jako aplikace do veřejné soutěže Google Android.


Od té doby mikrodobrovolnictví neustále roste a rozvíjí se a nabírá na síle globální síly, která povzbuzuje průměrné lidi, aby strávili jen pár volných chvil svého života a pomohli tak pozitivně ovlivnit svět kolem sebe.

Myšlenka mikrodobrovolnictví je jednoduchá: jednotlivci podnikají pohodlné akce na podporu dobré věci a často vykonávají své činnosti nebo služby z domova.

Zatímco někteří lidé by se mohli divit, co přesně mohou dělat z domova, existují nejrůznější místní, národní a dokonce i mezinárodní možnosti dobrovolnictví, aniž by museli opustit dům. Může to být cokoli od psaní dopisu staršímu nemocničnímu pacientovi nebo něco ve smyslu označování internetových fotografií na pomoc zrakově postiženým.

Mezinárodní den mikrodobrovolnictví začal v roce 2014, kdy tento den propagovala organizace Help from Home. Cílem bylo zvýšit povědomí o tomto druhu krátkého, snadného a aktivního občanství a povzbudit lidi, aby se zapojili a zapojili se. Do tohoto dne se zapojily desítky organizací a tisíce dobrovolníků a každý rok se tento den rozrůstá!

Jak oslavit Národní den mikrodobrovolnictví
Proč nevyužít Mezinárodní den mikrodobrovolnictví k tomu, aby se konečně stal tou změnou, kterou chcete vidět, nenašel projekt, který můžete podpořit, a pomohl udělat svět lepším místem? A to vše lze dokonce provést z pohodlí vaší vlastní pohovky nebo domácí kanceláře. Nyní to stojí za to se dobrovolně přihlásit!

Vyzkoušejte některé z těchto nápadů, jak začít s oslavou Mezinárodního dne mikrodobrovolnictví:

Najděte způsoby, jak se stát mikrodobrovolníky
Na počest Mezinárodního dne mikrodobrovolnictví je jedním z dobrých způsobů, jak najít příležitosti pro mikrodobrovolnictví, které odpovídají dovednostem a časovému rámci konkrétního jednotlivce, provést rychlé online vyhledávání místní oblasti nebo charitativní organizace, se kterou se cítíte obzvláště spjati.

Některé potřeby lze splnit pouze lokálně a osobně, jako je třídění recyklovatelných materiálů, vyzvednutí a doručení darovaného zboží nebo vedení charitativní sbírky. Jiné projekty lze realizovat online nebo digitálně, jako je dobrovolnictví při navrhování loga, vyplnění dotazníku nebo překladu dokumentu do jiného jazyka. Je to tak jednoduché!

Rekrutujte mikrodobrovolníky
Lidé, kteří jsou zodpovědní za vedení charitativní organizace nebo nevládní organizace (nevládní organizace), mohou chtít zvážit vytvoření příležitostí pro globální komunitu stát se mikrodobrovolníky. Buďte kreativní vytvořením webové stránky nebo webové stránky a naplňte ji seznamem příležitostí a potřeb pro organizaci. Nejlepší je, když se dané úkoly dají zvládnout za 30 minut nebo méně a můžete využít dovednosti, které osoba již má, než vyžadovat další školení.

Podívejte se na dobrovolnické příležitosti OSN
Ti, kteří se chtějí zapojit do mezinárodních příležitostí v rámci Mezinárodního dne mikrodobrovolnictví, možná budou chtít vyzkoušet Jednotnou platformu dobrovolnictví, kterou nabízí Organizace spojených národů. S heslem ,,Jsme inspirací v akci" má dobrovolnická pobočka OSN pro lidi spoustu způsobů, jak se spojit a zapojit. Jedná se o platformu generovanou umělou inteligencí, která spojuje organizace s jednotlivci, kteří mohou dobrovolně poskytovat služby, které potřebují.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů