Úterý, 23. dubna 2024

Svetový oceán začína byť presýtený odpadom z umelej hmoty

Svetový oceán začína byť presýtený odpadom z umelej hmoty
Medzi Kaliforniou a ostrovom Havaj sa v mori nachádza šesťkrát viac odpadu z plastickej hmoty ako prirodzeného planktónu, informuje vo svojom najnovšom čísle hamburský magazín Geo odvolávajúc sa na vyjadrenia amerických ekológov.

Koberec tvorený tromi tonami plastikového odpadu dosiahol už veľkosť strednej Európy.

Príčinou neutešenej situácie sú vzdušné a vodné prúdy, ktoré zanášajú plastickú hmotu čoraz ďalej od ľudských sídiel na ázijskom a americkom pobreží do stredu oceánu.

Podľa úradov amerického Národného úradu pre oceán a atmosféru (NOAA) zostáva odpad v podobe veľkého závinu na povrchu mora minimálne 16 rokov. Táto doba ani zďaleka nestačí na to, aby sa plastické hmoty rozložili prirodzenou cestou. Podľa odborníkov môže napríklad rozklad malej umelohmotnej hračky v tvare kačičky trvať za pomoci ultrafialového žiarenia a oxidácie až 500 rokov.

Plastikový odpad v morskej vode predstavuje vážne nebezpečie pre veľké množstvo zvierat. Morské vtáky považujú napríklad menšie kusy plastov za potravu a zhltnú ich, čím sa nezriedka zadusia, informuje magazín Geo.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů