Čtvrtek, 25. dubna 2024

Sněženky a bledule začínají vystrkovat hlavičky už i na Jablonecku

Sněženky a bledule začínají vystrkovat hlavičky už i na Jablonecku
Jablonec n. N. - Teploty kolem dvaceti stupňů Celsia dávají tušit, že jaro je konečně tady. Během pár dnů jsme zimní kabáty mohli vyměnit za krátké rukávy. Zpod zbytků sněhu, který mizí vyloženě před očima, vylézají první poslové jara - bledule a sněženky.
\"Bledulové louky, kterých je na Jablonecku několik, jsou vyhlášené jako významné krajinné prvky. Proto se je snažíme chránit před nájezdy lidí,\" říká Kristián Habrda, vedoucí oddělení životního prostředí.
\"Pokud má ale někdo bledule na soukromém pozemku, nelze mu zabránit v tom, aby je trhal, a to i za účelem prodeje. Ve volné přírodě však nic takového není možné,\" dodává Habrda. Kromě bledulových lokalit jsou na Jablonecku i louky orchidejové. Místa s výskytem vzácných rostlin však odborníci z pochopitelných důvodů tají.
Bledule jarní patří mezi ohrožené druhy. Roste od střední Evropy až po Itálii. Zdomácněla ale i ve Francii, Anglii a Irsku. Bledulí existuje celkem deset druhů, v České republice se však vyskytují jen dva. Kvůli drastickým zásahům do krajiny a znečištěnému životnímu prostředí ale bledulí stále ubývá. Daří se jim hlavně ve vlhké a výživné půdě. Rostou nejen v mokřinách poblíž potoků, ale jsou i velmi oblíbenou zahradní rostlinou mnohých pěstitelů.
Bledule jarní je jedovatá, nejvíce jedu obsahují její cibule. Otrava se projevuje žaludeční nevolností, průjmem, zvracením a celkovou slabostí. Tato drobná a silně vonící rostlinka má i své místo v květomluvě. V této \"řeči květin\" bledule jarní znamená: \"Musím s tebou nutně mluvit.\"
Zdroj:Deník Jablonecka
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů