Pátek, 29. března 2024

Desné se nelíbí chystaná vyhláška o ptačí oblasti

Desné se nelíbí chystaná vyhláška o ptačí oblasti
Desná v J. h. - Se zřízením Ptačí oblasti Jizerské hory za takových podmínek, jaké navrhuje ministerstvo životního prostředí, nesouhlasí radní města Desná. Obávají se, že by zřízení zvláštní lokality významně omezilo rozvoj cestovního ruchu.
Ptačí oblast Jizerské hory má zasáhnout do lokality Desná III., kde se počítá s vybudováním turisticky navštěvovaných míst a stezek. \"Vítáme snahu o ochranu ohrožených druhů ptactva i iniciativu vedoucí k tomu, že by se ptačí oblast měla rozprostírat na části území našeho města. Z hlediska rozvoje turistiky a cykloturistiky ale nemůžeme souhlasit s podmínkami ochrany. V nich se hovoří o předchozím souhlasu s vytyčováním nových cyklistických, turistických či lyžařských tras,\" odůvodnil negativní postoj Desné její starosta Marek Pieter. Protože právě v cestovním ruchu vidí město svou budoucnost, nelíbí se jeho zástupcům příliš obecné formulování podmínek k ochraně.

\"Vzhledem k tomu, že jde o takto obecná ustanovení a nejsou předem jasně dány podmínky, za jakých je možno souhlas k vytyčení tras získat, obáváme se možnosti neobjektivního posuzování jednotlivých záměrů rozvoje,\" zdůrazňuje Marek Pieter. V případě Desné jde zejména o snahu vybudovat cyklostezky, které by vedly po lesních cestách, jež jsou právě na hranici předpokládané ptačí oblasti.
Z toho důvodu své nesouhlasné stanovisko k návrhu vyhlášky o zřízení Ptačí oblasti Jizerské hory odeslali Desenští na Správu Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory. \"Věříme, že naše připomínka bude brána v úvahu a v konečné verzi vyhlášky bude nějakým způsobem řešena,\" doplnil starosta.
Ptačí oblast Jizerské hory vznikne v rámci soustavy chráněných území přírody evropského významu Natura 2000. S ohledem na vstup do Evropské unie je povinností České republiky mimo jiné zapracovat do národní legislativy směrnici o ochraně volně žijících ptáků, a zajistit jim tak k životu prostředí, které nebude nijak ohrožováno.
V současnosti mají dotčené subjekty, jichž se vytváření ptačích oblastí nějakým způsobem dotkne, možnost se vyjádřit.
Zdroj:Turnovský a semilský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů