Pátek, 29. března 2024

Na zelené zeleně

Na zelené zeleně

Státní inspektoři v těchto dnech rozhodují, zda udělí pokutu ekologické organizaci Greenpeace za znečišťování prostředí. Mají na stole oznámení neratovické Spolany, která se domnívá, že aktivisté porušili zákon o nakládání s nebezpečnými odpady.

Až do výše deseti milionů korun se může vyšplhat pokuta, která hrozí české pobočce Greenpeace. \"Podle zákona o stížnostech musíme šetřit každý podnět, který se k nám dostane,\" říká náměstek hlavního inspektorátu České inspekce životního prostředí Václav Beroušek. Žalobníčkem je v tomto případě neratovická Spolana. Nelíbí se jí, že Greenpeace postavili do vrátnice sudy s údajně toxickým odpadem.

Spolana řeší problém

Spolana už byla kvůli poškozování životního prostředí několikrát postižena. Inspekce jí v letech 1996-2001 vyměřila čtyři pokuty v celkové výši 1,4 milionu korun za znečišťování ovzduší. Státní kontroloři se ve stejném období devětkrát zabývali také vypouštěním jedů z pobřežních chemických provozů do vody, továrna za to dostala dvě pokuty (dohromady 70 tisíc korun), v ostatních případech byla přinucena k nápravě a sanacím. Po povodních v roce 2002 udělila inspekce Spolaně pokutu 1,7 milionu korun za únik chloru, odvolací šetření stále probíhají. \"Řízení můžeme zahájit do roka po obdržení stížnosti, takže máme ještě šest měsíců čas,\" vysvětluje náměstek Beroušek, v jaké fázi se \"kauza Greenpeace\" nachází. Předminulý týden si kontroloři pozvali k jednání zástupce ekoaktivistů, nikdo ale nedorazil. \"Omluvili jsme se pro nemoc,\" vysvětluje mluvčí Václav Vašků. \"Žádnou omluvenku jsme nedostali,\" kontru je inspektor Beroušek. Pondělí dopoledne, třináctého října 2003. N a březích vodní strouhy za zdí neratovické chemičky se pohybuje několik postav ve speciálních kombinézách. O hodinu později přichází před vrátnici továrn y třicetihlavý průvod s transparenty: Zamořeno Spolanou - dekontaminovat! Obvyklé představení pro média zanedlouho končí, po aktivistech však něco zůstává. Dva zapečetěné kontejnery označené symboly nebezpečného odpadu. \"Sudy nebyly vybaveny identifikačním listem odpadu dle vyhlášky číslo 383/2002 Sb. o podrobnostech nakládání s odpady, čímž došlo k porušení zákona o odpadech číslo 185/2001 Sb.,\" vysvětluje mluvčí chemičky Josef Petrů, proč podnik vzápětí vznesl dotaz na Českou inspekci životního prostředí, zda byl organizaci Greenpeace udělen souhlas k nakládání s odpady. Tři dny po demonstraci Spolana písemně vyzvala Greenpeace k urychlenému odstranění odpadů, které \"násilnou formou v rozporu se zákonem umístilo v objektu\". \"Do dnešního dne si to neodvezli,\" stěžuje si mluvčí Petrů. \"Naplnili jsme sudy bahnem z Libišského potoka, do nějž Spolana vypouští odpady. Jsme přesvědčeni, že znečišťovatelé se o svůj toxický materiál musejí postarat sami,\" říká Miroslav Šuta z Greenpeace a nabízí výsledky laboratorních expertiz. Rovněž Státní veterinární správa vloni nalezla v rybách a vejcích ze sousedních Mlékojed a Libiše takové koncentrace jedů, že je prohlásila za nepoživatelné. Označit viníka ale neumí.

Jedovaté handrkování

O tom, zda Greenpeace sk utečně dostanou pokutu, odmítají zástupci inspekce v této chvíli informovat. \"V íme, jak dopadly rozbory materiálu, a ať už je odkudkoliv, má nějaké parametry. Víc vám k tomu do ukončení řízení neřeknu,\" zdůvodňuje embargo náměstek Beroušek. Pro představu: předloni udělila státní inspekce 365 pokut v celkové výši 15,5 milionu korun. Nejvyšší \"flastr\" dosáhl tří milionů (Pražská vodohospodářská společnost za kolaps ústřední čistírny odpadních vod pro metropoli), ještě dva další podniky zaplatily přes milion, průměrná pokuta činí 42 tisíc korun. Loňský rozpočet tuzemských Greenpeace činil osm milionů korun.

Zdroj: Týden

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů