Pátek, 19. dubna 2024

Zdroje kvalitní pitné vody se rychle tenčí

Zdroje kvalitní pitné vody se rychle tenčí
Severní Čechy - Odborníci z EU předpokládají, že v průběhu několika desítek let bude nedostatek vody vhodné k úpravě na vodu pitnou.
Problémy s dostatkem kvalitní pitné vody jsou v Evropě, tedy i v Čechách, již dnes. Proto musí do manželství zvaného Evropská unie Česká republika přinést jako věno také čistou vodu. Voda z Česka protéká evropskými státy a proto Unie chce, aby přitékající česká voda byla co nejčistší. Parlament proto před vstupem České republiky do EU schválil rozsáhlou novelu vodního zákona č. 254/2001 Sb., která se stala účinnou od 23. ledna letošního roku.

Hledají řešení
Novela nutí občany, firmy i obce s vodou nakládat pečlivě, protože jsme na střeše Evropy a nezískáme jinou vodu, než z podzemí a z dešťů. Podle Pavla Tůmy, který o této problematice v ústeckém bývalém Domu techniky uspořádal odborný seminář, zákon přivedl na seminář na sto padesát odborníků z Ústeckého a Libereckého kraje.
\"Na semináři bylo zřejmé, že pro starosty obcí jde o závažný problém, protože kvůli přístupové smlouvě máme přísnější zákon o nakládání s vodou než např. Řecko či Itálie,\" uvedl Tůma.
Martin Mandík, přednosta České komory autorizovaných inženýrů a techniků z Ústí nad Labem, zdůraznil, že zájem zástupců obcí a členů komory, podtrhuje závažnost této právní úpravy. Starosty trápí, že obce, které jsou zdrojem znečištění, více než 2000 ekvivalentních obyvatel nebo budou tímto zdrojem do konce roku 2010, musí vybudovat řádné odkanalizování a čištění odpadních vod. Pokud má např. obec jenom 300 obyvatel, ale tamní potravinářská výroba v přepočtu vyprodukuje odpadní vody v množství odpovídající nad 1700 obyvatel, čištění odpadních vod je pro obec také nutností. Všechny zdroje znečištění musí být do roku 2010 odkanalizovány a opatřeny čistírnami odpadních vod (ČOV). Z hlediska nutnosti výstavby kanalizací a ČOV je tento termín prakticky za rohem. Obce ale nemají na výstavbu dostatek prostředků a stát prozatím také ne, aby obcím s investicemi dostatečně pomohl.

Kde vzít peníze?
Letos budou krajskými úřady zpracovány Programy rozvoje vodovodů a kanalizací v každém kraji.
\"V rámci programů už musí být způsob odkanalizování jednotlivých obcí a způsob zneškodňování odpadních vod v nich vznikajících, vyřešen, neboť stát bude přispívat především na výstavbu kanalizací a ČOV, které budou odpovídat schváleným Plánům rozvoje vodovodů a kanalizací,\" dodal Mandík.
Obce hledají i netradiční řešení a je na nich, aby nejlepší řešení pro svou obec především uplatnily v Plánu rozvoje vodovodů a kanalizací.

Jsou za vodou
Některé obce jako např. Židovice, podle starosty Dušana Poláka, starosti s čištěním odpadních vod nemají. V roce 2002 byla zprovozněna kanalizace s pomocí dotací ministerstev životního prostředí a zemědělství.
\"Čističku mají obce Hrobce a Židovice společnou s firmou Aroma, která čističku provozuje,\" uvedl Polák.

Evropské problémy
V Dolní Poustevně a v okolních obcích jsou v opačné situaci.
\"Vytvořili jsme společenství jedenácti měst a obcí a budeme se ucházet o peníze z EU, abychom zabezpečili výstavbu vodovodů, kanalizace a čistíren odpadních vod. Dolní Poustevna je přitom na hranici limitu 2000 obyvatel a zvažujeme, zda vystavět čističku. Pro další rozvoj našeho města by to bylo zapotřebí. Otázkou jsou finance,\" uvedl starosta Miroslav Jemelka. Šluknovsko, kam patří Dolní Poustevna, je učebnicovým příkladem očekávaných evropských potíží s vodou. Loňská sucha způsobila v okrajových částech Dolní Poustevny, a v řadě dalších obcí, velké problémy s dovážením vody.
Zdroj:Ústecký kraj
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů