Čtvrtek, 18. dubna 2024

Jaro přineslo ještě víc ekologie

Jaro přineslo ještě víc ekologie
Dvůr Králové - Základní škola R.A.Dvorského se připravuje na výstavu, kterou chce veřejnost seznámit s ekologickým projektem LES.
Jde o sérii akcí, které se na škole konají během celého roku. Občané města a další zájemci se s ní budou moci seznámit druhý květnový týden ve Staré radnici. Pro expozici v současné době žáci vytvářejí výkresy, zápisy z pozorování i záznamy jednotlivých akcí z projektu. \"Ekologický námět má i akce vyhlášená Mezinárodním Zeleným křížem, Zeleným křížem České republiky a Klubem ekologické výchovy, do které se žáci naší školy zapojili. Jde o sedmý ročník mezinárodní výtvarné soutěže pro děti a třetí ročník literární soutěže na téma Biodiverzita,\" informovala zástupkyně ředitelky Alena Dušková. Jak dodala, škola do Prahy poslala celou řadu velmi zajímavých výtvarných a literárních prací žáků. Ti pomocí kreseb, poezie nebo prózy vyjadřovali rozmanitosti přírody, zabývali se problematikou významu přírody, způsoby jejího ohrožení a možnostmi ochrany. \"Potěšil nás značný zájem dětí o tuto tematiku, je vidět, že je tyto otázky zajímají a své názory dokáží jasně vyjádřit,\" uvedla Dušková.
Minulý týden zorganizovali učitelé Marta Černíková a Jiří Čapek školní kolo biologické olympiády, kterého se zúčastnilo 22 žáků. Znalosti žáci prokazovali v testu, v praktické části poznávali rostliny a živočichy. \"Museli určit například slivoň trnku, libeček lékařský, podběl obecný, ploník, ze živočichů užovku obojkovou, lasici hranostaje nebo chobotnatku rybí,\" prozradila Dušková. V kategorii D (6. 7.třídy) zvítězila Tereza Táboříková, v kategorii C (8.9.třídy) Romana Šormová. Do okresního kola postoupí ještě dalších pět nejlepších řešitelů. Jejich předchůdci postoupili až do národního kola a dokonce reprezentovali stát na mezinárodním poli.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů