Pátek, 26. dubna 2024

Začíná Program environmentálního vzdělávání

Začíná Program environmentálního vzdělávání
Chomutovsko - Série seminářů Programu environmentálního vzdělávání v Úteckém kraji probíhá od května v Kadani a v Chomutově. Konkrétně ve druhém městě proběhne první seminář již 10. května od 11 hodin v zasedácí místnosti městského úřadu, další naň naváže 13. května.

\"Jedná se o projekt, který vychází ze schválené Koncepce environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty Ústeckého kraje. Byl doporučen k realizaci vrcholnými představiteli Ústeckého kraje a podpořen Státním fondem životního prostředí ČR. Příjemcem grantu a realizátorem programu je Asociace neziskových organizací Ústeckého kraje,\"
říká Jiří Roth z chomutovské regionální pobočky STUŽ, který je kordinátorem všech seminářů. Jak dodává, podstatou programu je realizace školení a seminářů pro veřejnost v rámci všech obcí s rozšířenou působností. Součástí projektu je také vydání publikace tématicky zaměřené na životní prostředí v Ústeckém kraji, jíž účastníci seminářů dostanou.
\"Obě aktivity sledují společný cíl a tím je zvýšení environmentálního vzdělání obyvatelstva Ústeckého kraje. Projekt předpokládá zapojení laické i odborné veřejnosti do aktivit, které povedou k většímu uvědomění si souvislostí současného ekonomického rozvoje ve vztahu k životnímu prostředí a k pochopení způsobu, jakým může každý ze zúčastněných přispět k naplňování principů trvale udržitelného rozvoje.\"

Podle dalších slov J. Rotha budou semináře zaměřeny na šetrné zacházení se zdroji - vodou, vzduchem či půdou a na využívání a zpracovávání odpadů.
\"Další téma se zabývá strategií, metodami a technikami pro zapojování veřejnosti do environmentálního vzdělávání. Veřejnost i zástupci neziskových organizací budou rovněž seznámeni s možnostmi a způsoby zapojení se do rozhodovacích a schvalovacích procesů kontroverzních projektů. Neposledním tématem seminářů je i ekologické poradenství, kdy se účastníci seznámí s možnostmi získání dalších informací a pomoci při práci na projektech,\"
uzavírá Roth.
Zdroj:Chomutovský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů