Pátek, 29. března 2024

Zemí projedou tisíce tun třaskavin

Zemí projedou tisíce tun třaskavin
V polovině devadesátých let se armáda dohodla na likvidaci tisíců nepotřebných tankových granátů s firmou VOR-POS ze Zákup u České Lípy. Policisté až po několika měsících zjistili, že se tuny výbušnin včetně rozbušek z rozebraných granátů bez jakéhokoli zabezpečení vrší v dřevěné boudě. Kdyby trhavina explodovala, tlaková vlna by podle odborného posudku srovnala se zemí celou obec.
Minulý týden podepsalo Ministerstvo obrany smlouvu s pěti podniky o ekologické likvidaci 39 tisíc tun nepotřebné armádní munice. Nic takového jako v Zákupech se už nestane, slibuje ministerstvo. Jenže: mnoho konkrétních informací, jak budou nebezpečné zásilky zajištěny a zda během přepravy nehrozí krádež, zjistit nelze. Stát i firmy se odvolávají na mlčenlivost.

MEZITITULEK: Kdo bude hlídat? Vojáci, armáda, či soukromníci?
Dlouho nebylo jasné, jestli tuny střeliva bude vozit armáda, anebo si odvoz zajistí podniky. Pokud by munici vozila armáda, zlevnila by dvoumiliardová zakázka na likvidaci střeliva asi o deset miliónů korun. Nakonec ve smlouvě zůstalo ustanovení, že dopravu nábojů, min či granátů budou mít na starosti firmy.
\"Armáda ale počítá i se zcela konkrétními bezpečnostními opatřeními při transportech,\" říká Petr Sýkora z tiskové služby ministerstva. Dodal, že vojáci budou mít stále přehled o veškerém pohybu jednotlivé munice a bez jejich souhlasu se nebude moci se střelivem manipulovat. Víc však říct odmítají. Firmy však potvrdily, že zásilky munice vojáci přímo doprovázet nebudou.
Poličské strojírny, hlavní partner armády v kontraktu, předpokládají, že většina z bezmála čtyřiceti tun munice se poveze po železnici. Generální ředitel společnosti Jaroslav Trávníček uklidňuje, že za devět let, kdy se do jeho podniku vozí munice, se ještě nikdy nic nestalo: nikdo se zásilku nepokusil ukradnout ani materiál neexplodoval. \"Musíme udělat taková opatření, abychom nebezpečí co nejvíce eliminovali,\" dodává Trávníček.
Podle některých expertů z likvidačních firem ale bude nutné najímat i bezpečnostní agentury. Firmy musí převoz včetně času, místa i tonáže policii pouze oznámit, náklad však doprovázet policisté nemusí.
České dráhy s pomocí policie automaticky počítají. \"Vojenské zásilky vždy doprovází armáda a pokud se jedná o nebezpečnou munici nebo jaderný materiál, doprovází jej nebo monitoruje policie,\" uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.
Zároveň dodal, že nebezpečné materiály se vozí podle mezinárodních směrnic. Znamená to například, že výbušniny musí být ve speciálních obalech, které vydrží náraz, a také vagóny jsou pobity protijiskrovými plechy.
\"Menší zásilky se přepravují v běžných nákladních vlacích, větší množství v ucelených soupravách. Pokud vozy stojí na nádraží, je bezpečnost věcí policie,\" říká Šťáhlavský.
Explosia Pardubice, která zlikviduje desetinu veškeré munice - především trhavin, počítá s převozem po silnici. \"Používáme vlastní vozy, které splňují všechny náležitosti pro přepravu takových materiálů,\" říká bez bližších podrobností Ladislav Lehký z Explosie. \"Bezpečnost nebude závažný problém,\" tvrdí Lehký.

MEZITITULEK: Provrtané nábojnice
Až se munice dopraví do továren, kde se bude zneškodňovat, bude mít Ministerstvo obrany prakticky kdykoli možnost si zkontrolovat, jestli bylo veškeré střelivo skutečně zneškodněno. Tím by se mělo zabránit tomu, aby se nestalo to, co před několika měsíci švédské armádě: tři sta tun plastické trhaviny, kterou švédští vojáci předali k likvidaci, objevila policie ve skladech u Prahy.
\"Budeme mít možnost si kdykoli zkontrolovat, jak se s municí naložilo,\" říká náměstek ministra obrany Jaroslav Kopřiva. Krátce před podepsáním kontraktu s pěti podniky Kopřiva uvedl, že smlouva pamatuje i na takové detaily, jako jsou prázdné nábojnice. Ty se budou muset provrtat, aby se nestalo, že se v jedné hale rozmontují a v druhé znovu naplní.
Munici si neodvezou firmy ze skladů najednou. Podle dohod ale do konce roku 2006 mají být vojenské sklady prázdné. Firmy pak mohou likvidovat ještě do poloviny roku 2007.

Jak se armáda zbaví nepotřebné munice

[*] Munice, kterou nechá armáda ekologicky zlikvidovat:
39 tisíc tun střeliva, které je mnohdy staré desítky let, s prošlou životností a určené do zbraní, které se už nepoužívají.

[*] Munice, kterou hodlá armáda prodat nebo darovat:
27 tisíc tun, část se už podařilo prodat českým soukromým firmám.

[*] Cena:
Armáda zaplatí za ekologickou likvidaci 2,3 miliardy korun.

[*] Kdo bude munici likvidovat:
Poličské strojírny, Explosia Pardubice, Zeveta Bojkovice, STV Group Nové Město pod Smrkem, Vojenský technický ústav výzbroje a munice Slavičín

[*] Doba likvidace:
První munice by se měla začít zneškodňovat takřka okamžitě, poslední zásilka by měla opustit vojenské sklady do konce roku 2006, samotná likvidace skončí v červnu 2007.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů