Pátek, 19. dubna 2024

Mobilní drtič s cenou za design

Mobilní drtič s cenou za design
Za jeden rok se v České republice vytěží asi15 mil. tun přírodního kameniva (včetně toho, který zpracují stabilní linky v lomech) a čtyři miliony tun stavebního odpadu. V současné době je u nás několik firem, které dodávají mobilní drtiče a třídiče i celé linky.

Inovace a kvalita

Firma Hartl drtiče třídíče dodává na český trh mobilní drtiče a třídiče více než deset let. Díky tomu, že výroba strojů probíhá v tuzemsku, jsou samozřejmostí okamžité dodávky standardních náhradních dílů a zaškolení obsluhy strojů. První drtič na pásovém podvozku byl u nás představen již v roce 1987. Výroba drtičů na pásovém podvozku a jejich inovace stále pokračuje. Nový Powercrusher (drtič s moderním desingem a s uplatněním nových materiálů a technologií například s karbonovými kryty) je na trhu od roku 2002. Čelisťový drtič vyrobený ve zcela nové koncepci s velkými hydraulickými válci umožňuje okamžité otevření štěrbiny při překročení tlaku v drtiči, odpovídající pevnosti materiálu v rozmezí 100 až 400 MPa.

Recyklace i drcení surovin

V posledním březnovém týdnu se konal mezinárodní stavební veletrh Bauma v Mnichově, na kterém se opět představila firma Hartl. Na venkovní ploše vystavovala několik osvědčených strojů: čelisťový drtič PC 1055 J a odrazové drtiče PC 1060 I a PC 1310 I. Velký zájem vzbudil nový odrazový drtič PC 1375 I s výkonem do 300 tun za hodinu. Tento drtič je vhodný jak pro použití k recyklaci stavebního materiálu, tak i na drcení přírodního kameniva v lomech.

Kromě mnoha technických zdokonalení je tento stroj zajímavý také tím, že získal prestižní ocenění za design \"Red Dot Design Award\". Toto ocenění znamená, že výrobek splňuje nejnáročnější kritéria z hlediska inovace, formální kvality, funkčnosti, ergonometrie a ekologie.

Při jeho vývoji bylo dosaženo souladu mezi funkčností a zcela novým kompaktním designem. Až doposud se u stavebních strojů kladl důraz především na jejich funkčnost a spolehlivost. Tento drtič dokazuje, že i v tak náročných podmínkách, jako je nasazení v lomech, na stavbách a demolicích, mohou pracovat stroje vysoké estetické hodnoty.

Z hlediska technických parametrů lze upozornit především na využití hydraulického pohonu odrazového drtiče, který umožňuje plynule měnit rotorové otáčky a optimalizovat tím proces drcení. Další výhodou je použití reverzibilního dopravníku, který zrychluje změnu režimu drcení. Plynulost celého procesu drcení je zajištěna tím, že při zahlcení drtící komory se automaticky zpomaluje vibrační podavač. Novinkou v konstrukci takovýchto těžkých strojů je také využití nových odlehčených materiálů v krytech drtiče, které umožňuje rychlý přístup ke všem částem stroje, což velmi usnadňuje servis.
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů