Pátek, 29. března 2024

Vláda jedná o jezech na Labi, Ambrozek má novou variantu

Vláda jedná o jezech na Labi, Ambrozek má novou variantu
Vláda ve středu znovu posuzuje výstavbu jezů na Labi. Ministr životního prostředí Libor Ambrozek přitom položil na stůl zcela nové řešení splavnosti této řeky.
19.5. 11:34

PRAHA - Plánované jezy by měly stát v Malém Březně a Prostředním Žlebu na Labi. Proti tomuto záměru se postavili ekologové, kteří se obávají nevratných změn na řece a poškození břehových ekosystémů.

Výstavba jezů by vyšla na šest miliard korun. Amrozek navrhuje místo jezů postavit plavební kanály umístěné mimo vlastní tok. Překonávaly by obtížně splavné úseky a především použitím plavebních komor řešily hlavní problém vyplývající ze spádových poměrů řeky. Zároveň by jejich umístění mělo omezit vliv na přírodu. Celkové investiční náklady na tuto variantu jsou odhadovány na 2,8 miliardy korun, řekla ČTK mluvčí ministerstva Karolína Šůlová.

\"\"

:. Pro celou mapu klikni na obrázek.

Protest před Strakovou akademií

S výzvou dvou desítek akademiků, aby vláda investici do jezů neschválila, přišel před Strakovu akademii, kde kabinet zasedá, lídr evropské kandidátky Strany zelených Jakub Patočka se třemi spolupracovníky. Petici předával ministrům v kostýmu žáby.

Ambrozek Patočkovo počínání označil za předvolební kampaň. \"Myslíš, že ti to zvedne preference?\" komentoval happening.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů