Úterý, 23. dubna 2024

K přírodě přátelštější domácnost - Voda

Jak ušetřit vodu, energii a tím pádem i peníze? Právě o tom je naše nová série článků. Dnešní díl bude patřit vodě.
K přírodě přátelštější domácnost - Voda

Vaření

Při vaření používáme vhodné množství vody. Použijeme-li dvojnásobné množství vody než je nutné, zvýšíme spotřebu nejen vody, ale i energie, kterou také draze platíme. Pro ohřev menšího množství vody je energeticky nejvhodnější rychlovarná konvice, méně vhodný je klasický plynový sporák. Nejvíce energie spotřebujeme na elektrickém sporáku. Plotýnky se poměrně dlouho rozehřívají a dlouho chladnou, takže nám zbytečně utíká zbytkové teplo. Timto je zodpovězena i otázka, který sporák je energeticky výhodnější. Zda plynový či elektrický.

vhodné nádoby
Nádoby by měly dnem odpovídat velikosti plotýnky a musí na ní dokonale přiléhat . Dobrým přiléhavým dnem můžeme ušetřit až 50% energie, kterou spotřebujeme. Pořídíme si tlakový hrnec \"papiňák\", při vaření masa ušetříme 60-80% času a 40-50% energie, při vaření brambor 25-60% času, 30-40% energie, při vaření rýže a zeleniny 20-40% času a 20-30% energie). Také speciální nerezové hrnce s tzv. sendvičovým dnem šetří energii a jídlo se v nich nepřipaluje. Z vnějších i vnitřních stran nádob odstraňujeme usazené nánosy (zvyšují spotřebu energie i času asi o 10%). Pro uchování pití v teplém stavu použijeme termosku místo dalšího zbytečného ohřevu.

využití tepla
Během vaření správně regulujeme teplotu a využíváme zbytkového tepla. Některé pokrmy můžeme nechat dojít již bez příkonu energie v hrnci nebo v peřinách (např. těstoviny, obilniny apod.)

Ohřev a úspory užitkové vody

Jak úsporněji ohřívat vodu na mytí
Pokud máme možnost, pořídíme si solární systém ohřevu vody doplněný pro zimní období kondenzačním kotlem nebo kotlem na biomasu. Na tento způsob ohřevu je možné získat dotaci od Státního fondu životního prostředí www.ceacr.cz. Ohříváme-li vodu bojlerem, teplotu elektrického zásobníku vody nastavíme na max. 55°C. Budeme-li vyměňovat vodovodní baterii, pořídíme si jednopákovou (až 30% energie).

Jak snížit spotřebu vody
Místo koupání v plné vaně vody se krátce osprchujeme. Pořízením úsporné sprchy významně snížíme spotřebu vody při dosažení stejného efektu. Nejlepšími vodovodními bateriemi, z hlediska úspory vody, jsou baterie jednopákové. Při čištění zubů, holení, mydlení apod. vodu zastavujeme a nenecháme ji téct proudem.

Nádobí myjeme ve dřezu plném teplé vody do které přidáme ocet. Po omytí nádobí jen krátce oplachujeme vlažnou vodou. Na konec kohoutku umístíme spořiče. Je zbytečné pro tři a méně lidí kupovat mičku na nádobí. Dloho trvá než ji naplníme. Díky špinavému nádobí, které je dlouho v mičce je v kuchyni zápach a hlavně má mnohem větší spotřebu vody než při mytí pod tekoucí vodou.

Na spláchnutí WC nám většinou postačí menší množství vody než proteče při použití klasického splachovače. V současné době se prodávají splachovače, které mají dvě možnosti splachování. Jedno s větším a jedno s menším množstvím vody. Vždy dbáme na to, aby splachovadlo neprotékalo. Za vikend nebo dovolenou, kdy nebudete doma, Vám tímto způsobem může protéct nemalá částka. Proto je dobré vodu před odjezdem vypnout.

Pereme jen skutečně špinavé věci. Pračku zapínáme, až když máme buben skutečně plný prádla. Nepředpíráme, prádlo stačí přes noc namočit do studené vody. Vodu z pračky po máchání můžeme využít na mytí podlahy či na splachování WC.

Je nezbytné používat chemické prostředky?

Úklid
S jakýmikoliv čistícími prostředky vždy zacházíme co nejúsporněji. Při veškerém čištění raději používáme obyčejné mýdlo (tuhé, mleté, tekuté, mazlavé), které by nemělo obsahovat žádná ředidla ani jiné chemické příměsi. Nepodléhejme televizním reklamám :-)

Nádobí
Chemické mycí prostředky s obsahem tenzidů úspěšně nahradíme octem, musíme ho však dát asi 5 x více než chemických přípravků. Na českém trhu je k dostání prostředek na mytí nádobí Lena Natur, který získal známku Ekologicky šetrný výrobek. I molitanovou houbičku lze nahradit, například slupkou z vymačkaného citrónu.

Praní
Při ručním praní a praní ve vířivých pračkách používáme mýdlo (nejlépe jádrové). Pokud používání pracích prášků na bázi tenzidů nebo bio-prášků s obsahem enzymů, dbáme na správné dávkování (dávkování doporučené výrobcem obvykle bývá až o 20 % vyšší než je nutné). Nejúspornější je dávkovat prací prostředek přímo do bubnu pračky.

Vyhýbáme se použití pracích prášků s fosforem (způsobuje eutrofizaci vody), s optickými činidly a parfémy (brzdí čistící proces ve vodě). Dáváme přednost tzv. kompaktním pracím práškům, které neobsahují pomocné látky (soli) ani fosfáty. Nepoužíváme universální prací prostředky ani bělicí a avivážní prostředky. Jsou velmi obtížně biologicky odbouratelné a na vlastní čistotu prádla nemají žádný vliv, měkké a bílé prádlo získáme sušením na sluníčku. Máme-li na prádle skvrny, nepoužijeme větší dávku účinnějšího pracího prostředku, ale pokusíme se je odstranit ještě než prádlo vložíme do pračky

Ucpané odpady
Na pročištění opadu nikdy nepoužíváme louh a vyhýbáme se i dalším chemickým přípravkům na čištění odpadů. Tyto chemikálie jsou totiž velmi těžko odbouratelné a zatěžují životní prostředí. Ucpané odpady tedy čistíme raději gumovým zvonem a instalatérským pérem, popř. sodou. Ucpávání odpadů se vždy snažíme předcházet např. používáním sítka. Do výlevky nevyléváme mastnoty.Občas ji prolijeme vařící vodou

WC
K mytí záchodu nám postačí prášky pro mechanické čištění s obsahem rozemleté horniny, hadr, kartáč, popř. dřívko na odstraňování vodního kamene, rukavice. Nejrůznější deodoranty nahradíme tím, že místnost pravidelně větráme. Je-li to možné.


Jak tedy ušetříme čistící a prací prostředky,vodu, energii i peníze

- pereme jen skutečně nečisté věci
- prádlo nepředpíráme
- využíváme kapacitu pračky
- využíváme úsporného programu pračky
- praní při teplotě 90°C používáme jen výjimečně pro prádlo nemocných a kojenců (při praní na 60°C ušetříme až 40% energie)
- málo zašpiněné věci (spodní prádlo, silonky, halenky, svetry, po namočení i záclony) můžeme prát i při 40°C
- prádlo mácháme ve vlažné vodě
- na hrubé nečistoty postačí prášky s obsahem rozemleté horniny
- nenecháme se zlákat reklamou
- používáme spořiče na kohoutky, úsporné sprchy
- používáme správnou velikost plotýnky podle velikosti hrnce
- ohříváme jen potřebné množství vody
- sítkem zamezíme ucpání odpadu

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů