Pátek, 19. dubna 2024

Léky se mění v nebezpečný odpad

Léky se mění v nebezpečný odpad
JIHLAVA - Tuny nepoužitých léčiv, které pacienti z Vysočiny vrátí do lékáren, skončí ve spalovně. Jejich likvidaci zaplatí stát. Další tuny medikamentů ale lidé vyhazují do popelnic a na skládkách odpadů ohrožují životní prostředí. Lékárny přitom mají sedm let povinnost léky od lidí převzít.
Do sběrných kontejnerů ve více než stovce lékáren v kraji loni lidé přinesli téměř sedm tun léčiv, za letošní první čtvrtletí už 3,7 tuny, řekla mluvčí kraje Radka Burketová. Za jejich likvidaci ručí po zrušení okresních úřadů právě krajský úřad. Na základě výběrového řízení svoz na Vysočině organizuje čtyřikrát do roka firma A.S.A. Dačice, která léky vozí do spalovny prostějovské Megawaste-ekoterm. Likvidace léků přišla v prvním čtvrtletí na 50 000 korun, které kraji poslalo ministerstvo financí.
Nejvíce, téměř dvě tuny nepoužitých léků, přinesli loni do lékáren obyvatelé Žďárska, nejméně, přes tunu, pak na Havlíčkobrodsku.
Podle lékárníků se nedá s určitostí říci, zda se s léky plýtvá. Značné procento nepoužitých léků totiž do kontejnerů přinesou například pozůstalí. Právě staří lidé používají několik druhů léků. Kvůli obavám, aby jim léky na srdce či cukrovku vystačily do příští kontroly u lékaře, si vytvářejí zásoby.
Dalším problémem je i velikost vyráběného balení daného léku na trhu. Lékař musí pacientovi předepsat několik druhů léků a každé z nich má jiné balení, nemůže se orientovat v tisícovkách položek zboží v lékárnách. Pacientům potom některý z léků přebývá.
Někteří lidé ale skutečně s léky plýtvají, protože si stejný druh nechají předepsat třeba od dvou lékařů. V kontejnerech ale nemizí léky, na něž si musí nemocní připlácet vysoké částky. U některých léčiv je to výjimečně až tisíc korun.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů