Pátek, 29. března 2024

Menší obce musí zvolit správnou strategii

Menší obce musí zvolit správnou strategii
Menší obce budou nuceny své projekty na výstavbu čistíren odpadních vod sdružovat, jinak peníze z evropských fondů nezískají.

Splnění požadavků Evropské unie na ochranu životního prostředí si v oboru vodovodů a kanalizací vyžádá investice zhruba za 75 miliard korun. Půjde zejména o výstavbu kanalizací a čistíren odpadních vod ve všech obcích nad 2000 obyvatel. Větší města (s více než 10 000 obyvateli) již vesměs čistírny mají. EU však vyžaduje, aby se z vyčištěných odpadních vod odstraňoval také dusík a fosfor, které způsobují mimo jiné rozrůstání sinic ve velkých vodních nádržích.

Vzhledem k tomu, že hodnota vodohospodářské infrastruktury v České republice se v současnosti odhaduje asi na 70 miliard korun, rovnají se požadované investice v podstatě úplné obnově majetku. Pro naše vodohospodářské systémy je přitom charakteristická značná roztříštěnost vlastnictví, která omezuje zdroje financování. Vysoké režijní náklady způsobené malou efektivností hospodaření a klesající spotřeba vody snižují výnosy vodohospodářských firem. Zvýšení cen vodného a stočného, které by mohlo tyto problémy vyřešit, je však krok sociálně problematický.

Finanční prostředky na investice do obnovy vodovodů a kanalizací by se měly čerpat zejména z Fondu soudržnosti Evropské unie (30 až 40 %). Další třetinu musejí investovat obce a provozovatelé vodohospodářských systémů, zbytek stát. Podle Ministerstva zemědělství se uvažuje o půjčce od některé velké evropské banky.

Financování z Fondu soudržnosti bude vyžadovat zvláštní přístup žadatelů. Minimální limit na podporu jedné akce je totiž 10 miliónů eur (asi 330 miliónů korun). Menší obce budou nuceny své projekty na výstavbu čistíren odpadních vod sdružovat, jinak peníze z evropských fondů nezískají.

Pokud však nedokáží vyhovět předpisům EU, pak je čekají sankce za nesplnění ekologických limitů. Proto bude v nejbližší budoucnosti důležité, jakou \"strategii\" zvolí při žádostech o podporu.
Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů