Úterý, 23. dubna 2024

Zelený stůl odmítají

Zelený stůl odmítají
Plzeň/Šumava - První společná schůzka západní a jižní části pracovní skupiny pro probelmatiku Šumavy a Národního parku Šumava se sešla v Plzni. Předsedou skupiny je ředitel Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy Bedřich Moldan. Jak uvedl Radovan Holub, nový tiskový mluvčí Správy Národního parku Šumava, cílem skupiny je především ochrana přírody na Šumavě a zkvalitnění života jejích obyvatel.
\"Ředitel správy Alois Pavlíčko představil její nové záměry vycházející ze strategie ministerstva životního prostředí. Jde zejména o scelení rozkouskovaných prvních zón a zlepšení vztahu se šumavskými obcemi,\" řekl Holub.
Pavlíčko během setkání blíže pohovořil o nové zonaci parku. Po dobu několika předchozích let byla první, nejcennější zóna ochrany přírody rozdělena do 135 oddělených lokalit, což se má v budoucnu změnit - první zóna by měla být celistvá, stejně jako je tomu například v sousedním Národním parku Bavorský les. Pavlíčko vysvětlil, že některé části budou z hlediska kácení kůrovcem napadených stromů bezzásahové, někde se bude muset zasahovat trvale a další lokality prý podlehnou přechodovému managementu po dobu až několika desítek let. Ujistil přítomné, mezi nimiž byli i někteří šumavští starostové, že správa nehodlá o nové zonaci rozhodovat od zeleného stolu, ale chce jednat s vlastníky okolních pozemků a obcemi, s nimiž se chce dohodnout na kompenzacích za případné majetkové újmy.
\"Do konce června si znovu detailně projdeme celou Šumavu,\" poznamenal Pavlíčko.
Zároveň konstatoval, že se připravuje zákon o Národním parku Šumava. Jeho nová verze prý bude vznikat zezdola a zapracuje podněty obyvatel šumavských obcí.
Bedřich Moldan vyjádřil naději, že s novým vedením správy parku nastane mezi lidmi, kteří žijí a pracují na Šumavě, lepší komunikace.
Zdroj:Klatovský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů