Pátek, 26. dubna 2024

Který eurokandidát je zelenější?

Který eurokandidát je zelenější?

V červnu poprvé vybereme své poslance do Evropského parlamentu. Naši zástupci budou rozhodovat o důležitých ekologických zákonech. Čeká je třeba hlasování, zda zavedou přísná pravidla používání toxických chemikálií ve spotřebním zboží či lepší ochranu naší i evropské přírody; zda eurosubvence mají podporovat zdravé potraviny, nebo zemědělskou velkovýrobu; nebo jaká budou opatření proti znečištění způsobujícímu globální změny podnebí.


Evropský parlament a naše plíce

Evropský parlament má v ekologických zákonech silné slovo. Řadu let byl důležitým advokátem zdraví a kvality života občanů. Právě díky němu má Evropa jedny z nejlepších zákonů, které chrání čistou vodu či ovzduší, zdravé potraviny a pestrou krajinu. Například se odhaduje, že nové evropské standardy čistoty vzduchu, které jsme nedávno zavedli i my, u nás díky omezení škodlivých exhalací každoročně zachrání 1000 až 2200 lidských životů.

Ale budou v této tradici pokračovat i čeští politici, které do Evropského parlamentu v červnu zvolíme? Nebo dají přednost prosazování zájmů chemiček, dolů a velkolomů či elektrárenských a betonářských společností? Hnutí DUHA chce přimět kandidáty na europoslance, aby podporovali dobré ekologické zákony, které chrání každého z nás.


Další informace

  • Hnutí DUHA a Zelený kruh se hlavních politických stran dotázaly, jak budou jejich kandidáti hlasovat o nejdůležitějších zelených opatřeních. Přečtěte si otázky i výsledky.
  • České ekologické organizace ve spolupráci s osmi velkými evropskými zelenými sdruženími v Bruselu přicházejí s 61 nejdůležitějšími úkoly pro nový Evropský parlament – jakýmsi stínovým volebním programem. Přečtěte si podrobný přehled (128 kB pdf).

  • Stáhněte si informační list (193 kB pdf), který o volbách, názoru kandidujících stran na hlavní témata a nejdůležitějších zelených úkolech pro nové europoslance vydaly čtyři české ekologické organizace.
  • Evropské zelené organizace společně připravily přehled, jak který europoslanec v posledních pěti letech hlasoval o nejdůležitějších ekologických zákonech. Naše politiky samozřejmě půjde zahrnout až příště. Zatím se ale můžete podívat na ty dosavadní (v angličtině).


Můžete pomoci i Vy

Hnutí DUHA jedná s kandidáty na eroposlance, aby podporovali ekologické zákony. Pokud si myslíte, že je naše práce užitečná, zvažte, zda byste nám mohli pomoci. Více informací o podpoře najdete zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů