Pátek, 26. dubna 2024

Ekologové opět zažalovali úřady kvůli Philipsu

Ekologové opět zažalovali úřady kvůli Philipsu
Ekologové vedou další spor s úředníky Krajského úřadu v Olomouci a Ministerstva životního prostředí o to, zda továrna jednoho z největších zahraničích investorů v zemi, společnosti LG Philips Display, funguje podle zákona.
Právníci z Ekologického právního servisu se totiž chtějí u soudu domáhat zrušení rozhodnutí obou úřadů o vydání takzvaného integrovaného povolení, které bylo potřebné k březnové kolaudaci továrny.
Proces schvalování integrovaného povolení znamená, že úřady a instituce rozhodují, zda při použití technologií nehrozí nebezpečí pro životní prostředí a obyvatele v okolí továrny.
Nejde přitom o první právní spor mezi ekology a úředníky týkající se provozu Philipsu v Hranicích. Už loni se Ekologický právní servis dostal do sporu s úředníky jak na radnici v Hranicích, tak na Krajském úřadě v Olomouci. Společnost totiž podle ekologů vyráběla v Hranicích dva a půl roku protiprávně bez zákonem požadovaného programu prevence závažných havárií a zákonného pojištění. To nakonec potvrdil také krajský úřad, pokutu však nedal. Ekologové navíc zažalovali úředníky ze stavebního úřadu v Hranicích pro podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele, když povolili firmě vyrábět i přes chybějící dokumenty. Policie zatím šetření v této kauze neukončila.
Ekologové nyní kvůli integrovanému povolení podali ve správní žalobě návrh na zrušení rozhodnutí úřadů k městskému soudu v Praze. Pokud by soud rozhodl, že bylo vydáno v rozporu se zákonem, kolaudace továrny by byla neplatná.
\"Podle našeho právního rozboru bylo integrované povolení vydáno v rozporu se zákonem. Philips si totiž nechal posoudit jenom asi tři procenta technologického provozu, devadesát sedm procent s patnácti možnými zdroji znečištění tímto procesem neprošlo,\" uvedl právník Ekologického právního servisu Pavel Franc. Podle něj tuzemské zákony i směrnice Evropské unie vyžadují, aby celá továrna byla v rámci integrované řízení posouzena jako celek.
Podle zástupců Krajského úřadu v Olomouci však zákon jednoznačně neříká, zda by instituce měly posuzovat například jen linku s nebezpečnými chemikáliemi a na ni navazující technologie nebo celý areál továrny včetně kanceláří a závodní jídelny. Ministerstvo životního prostředí právě kvůli nejednoznačnosti zákona nechalo zpracovat projekt, který měl ukázat firmám s nebezpečnými provozy, které technologie si nechat posoudit. Firma LG Philips Display tak uvedla v žádosti o posouzení určitý rozsah technologie, a to na základě doporučení projektu garantovaného právě ministerstvem. \"Posuzovali jsme podle českých zákonů a v rozsahu stanoveném studií Ministerstva životního prostředí. Směrnice EU v té době ještě nebyly v platnosti,\" řekl mluvčí olomouckého krajského úřadu Tomáše Kocycha. Ministerstvo životního prostředí je také přesvědčeno, že postupovalo správně. \"To ať posoudí soud,\" uvedla mluvčí ministerstva Karolína Šulová.
Philips tvrdí, že splnil to, co po něm úředníci požadovali. \"Neobdrželi jsme žádné informace od krajského úřadu a dalších institucí o tom, že by kolaudační proces byl neplatný. Vyrábíme legálně,\" uvedl Vladan Pěnkava, mluvčí továrny LG Philips Display.
Firma LG Philips Display od roku 2000 vybudovala a letos v březnu zkolaudovala v Hranicích závod na výrobu televizních obrazovek za 240 miliónů eur.

Investice LG Philips Displays v Hranicích

[*] Firma zahájila výrobu v září 2001

[*] V roce 2002 měla potíže s inspekcí životního prostředí kvůli podezření ze špatného nakládání s nebezpečnými odpady, nakonec se vše vyřešilo bez pokuty

[*] V dubnu a v květnu 2003 musela továrna celkem na pět týdnů zastavit výrobu kvůli odbytovým potížím

[*] V březnu 2004 byla továrna zkolaudována

[*] Firma dosud investovala 240 milionů eur a vytvořila 1270 pracovních míst

[*] Letos dosáhne továrna kapacitu tři milióny barevných obrazovek ročně

[*] Závazek investora: do 31.12. 2007 zřídit 3250 nových pracovních míst a do 31.12.2008 zaškolit minimálně 2000 občanů ČR

[*] Investice by mohla podle počátečních odhadů dosáhnout 600 milionů eur a přinést až 6000 přímých a nepřímých pracovních míst

[*] Stát investoval do vybudování průmyslové zóny 200 milionů korun, 45 milionů korun zaplatil za vykoupení pozemků

[*] Firma získala možnost bezcelně dovážet technologie a desetileté daňové prázdniny

[*] Investiční pobídky dosáhly 1,6 miliardy korun
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů